Ympäristö

Risujen polttamisesta voi roihahtaa ruohikkopalo – puutarhajätettä ei pidä kipata luontoon

Ympäristö 15.04.2018

Kuivuuden takia ruohikkopalovaroitus on nyt voimassa Ahvenanmaalla, Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa.


Jaana Kankaanpää
Ennen puutarhan kevätsiivousta on hyvä miettiä, miten puutarhajätteestä pääseen asiallisesti eroon.

Pois tieltä risut ja männynkävyt, tuumataan monessa kotipuutarhassa. Risujen, hakkuutähteiden, lehtien tai muun puutarhajätteen polttamiseen ei kuitenkaan pidä suin päin ryhtyä. Tuulisella säällä tulitikut on syytä jättää raapaisematta, sillä liekkeihin tarttuva tuuli levittää palon hetkessä.

On syytä tarkistaa, onko Ilmatieteen laitos antanut ruohikkopalovaroituksia. Lisäksi kannattaa kääntyä kuntansa ympäristöviranomaisten puoleen ja tarkistaa, onko polttaminen ylipäätään luvallista.

Useissa kunnissa risujen, hakkuutähteiden ja lehtien avopoltto nuotiolla, tynnyrissä ja muussa vastaavassa astiassa on taajama-alueella kokonaan kielletty, Pelastuslaitos muistuttaa.

Haja-asutusalueella risut ja lehdet on syytä polttaa kaukana rakennuksista ja sähköjohdoista. Alkusammutusvälineitä varataan käden ulottuville eikä tulta saa jättää vartioimatta.

Ympäristöviranomaiset suosittelevat, että polttamisen sijaan risut ja kasvijätteet kompostoidaan tai viedään ja jäteasemalle

Kuivanakin aikana saa kulottaa, jollei alueen pelastusviranomainen ole kieltänyt avotulen tekoa pelastustoimen alueella tai osassa siitä määräajaksi. Kulotuksesta pitää ilmoittaa etukäteen pelastuslaitokselle. Ilmoitusvelvollisuus koskee myös muuta tulenkäyttöä, josta muodostuu merkittävästi savua

Jätteiden polttaminen on kielletty.

Puutarhajätettä ei saa kipata luontoon, vaikka se sinne hajoaisi. Siemenien, juurakoiden ja varsien mukana ympäristöön saattaa päätyä vieraslajeja, kuten lupiineja tai jättibalsamia.

Ympäristöhallinto muistuttaa, että puutarhajäte myös rehevöittää karumpia elinympäristöjä, mikä muuttaa niiden lajistoa; esimerkiksi omaleimainen ja vähäravinteisiin elinoloihin erikoistunut harjulajistomme kärsii rehevöitymisestä.

Kompostointi ja hakettaminen ovat hyviä keinoa puutarhajätteen käsittelemiseksi. Juurakoista tai versoista leviävät kasvit voi tappaa kuivattamalla ne auringossa ennen kompostiin laittoa. Siemenistä lisääntyvät kasvit voi kompostoida ennen siementen kypsymistä. Monien kasvien siemenet kuitenkin jatkavat kypsymistään, vaikka varsi olisi katkaistu.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT