Ympäristö

Animalia esittää kalansyönnistä luopumista – "eväkkäät pois lautaselta, kala ei ole kasvis"

Ympäristö 17.05.2018

Animalia on aloittanut Kalarakas-kampanjan, joka keskittyy kalojen oikeuksiin.


Jaana Kankaanpää
Eläinoikeuksiin erikoistuneen filosofin Elisa Aaltola mukaan ihmisten pitäisi varovaisuusperiaatteen mukaisesti ajatella, että kaloilla on mieli.

Eläinsuojelujärjestö Animalia haluaa parantaa kalojen hyvinvointia Suomessa. Viime kädessä toivottavinta olisi, että eväkkäät jätettäisiin kokonaan pois lautaselta, järjestö tiedottaa.

Kalat ovat eläinyksilöiden määrän huomioiden valtava tuotantoeläinten ryhmä. Silti niihin liittyvää eläinoikeuskeskustelua ei juuri käydä todettiin Kalarakas-kampanjan avaustiedotteessa. Kampanja keskittyy kalojen oikeuksiin.

"Kalaa suositellaan usein hyvänä ravintona, mutta suosituksissa unohtuu eläinoikeusnäkökulma. Kalojen kannalta toivottavin vaihtoehto on jättää eväkkäät pois lautaselta, kala kun ei ole kasvis", esittää Animalian kampanjavastaava Veikka Lahtinen tiedotteessa.

Konkreettisina kalatalouden ongelmina Lahtinen nostaa esille esimerkiksi, ettei kalankasvatukseen ole määritelty tarkasti, kuinka monta eläintä saa pitää tietyssä tilassa.

Myös hidas hiilidioksiditainnutus on kaloille ahdistava, eikä kaloja koskevaa hyvinvointilainsäädäntöä ei ole koottu keskitetysti mihinkään.

Animalian kampanjassa on mukana eläinoikeuksiin erikoistunut filosofi Elisa Aaltola. Hänen mukaansa ihmisten pitäisi varovaisuusperiaatteen mukaisesti ajatella, että kaloilla on mieli.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT