Ympäristö

Evira selvittää: Aiheuttaako koirien tuominen Suomeen terveydellistä riskiä?

Ympäristö 17.05.2018

Tutkimukseen voivat osallistua niin yksityisen ihmisen kuin yhdistyksen kautta maahan tuodut koirat.


Pekka Fali
Riskinarviointitutkimuksen tarkoituksena on kartoittaa Suomen tuontikoiratilannetta sekä koirien mahdollisesti mukanaan tuomia riskejä suomalaisille ja heidän koirilleen.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran riskinarvioinnin tutkimusyksikössä on aloitettu tutkimusprojekti koirien maahantuonnin aiheuttamasta riskistä ihmisten ja eläinten terveydelle.

Riskinarviointitutkimuksessa kartoitetaan Suomen tuontikoiratilannetta sekä koirien mahdollisesti mukanaan tuomia riskejä suomalaisille ja heidän koirilleen. Projektissa pyritään tuottamaan lisää tietoa niin viranomaisille, tuontikoirien tuojille kuin koirien omistajillekin.

”Suomessa ei ole riittävästi maakohtaista tietoa tuontikoirista ja niiden mahdollisesti kantamista taudinaiheuttajista. Tutkimustuloksien puuttuessa koirien maahantuonnin aiheuttamista riskeistä ei voida myöskään muodostaa selkeää kuvaa tuontikoirista käytävän keskustelun tueksi”, sanoo erikoistutkija Heidi Rossow Evirasta.

Projektin tavoitteena on selvittää, aiheuttaako koirien tuominen Suomeen terveydellistä riskiä suomalaisille tai heidän koirilleen. Samalla saadaan myös tietoa koirien maahantuontia koskevaan toimintaan.

Maahan tulevista koirista otetaan laboratorionäytteitä. Verinäytteistä selviää, ovatko koiran rabiesrokotukset kunnossa ja vastaavatko ne lemmikkieläinpassin merkintöjä.

Tutkimuksessa selvitetään myös, onko koirassa ihmiseen tarttuvia moniresistenttejä bakteereita kuten MRSA:ta ja ESBL:ää tai taudinaiheuttajia, joita ei Suomessa tavanomaisesti esiinny.

Koiran ulosteesta saadaan selville, onko siinä esimerkiksi myyräekinokokin munia eli mahdollisia ihmiseenkin tarttuvia heisimatoja.

Tutkimukseen voivat osallistua niin yksityisen ihmisen kuin yhdistyksen kautta maahan tuodut koirat.

”Kaikki koirat, taustasta ja iästä riippumatta, voidaan ilmoittaa tutkimukseen. Projektin tutkijat valitsevat sopivat koirat näytteenottoon. Ainoa ehto on, että koira on ollut alle kuukauden Suomessa. Toki myös lähikuukausina tulossa olevan tuontikoiran voi ilmoittaa mukaan”, sanoo erikoistutkija Suvi Joutsen Evirasta

Tutkimukseen osallistumalla koiranomistaja saa tärkeää tietoa koiransa terveydentilasta, koska halutessaan hän saa koiransa laboratoriotutkimusten tulokset tietoonsa. Projektiin kuuluvat laboratoriotutkimukset ovat omistajalle maksuttomia.

Projektin raportissa ja muissa julkaisuissa tuloksia käsitellään niin, etteivät omistajan tai koiran tiedot ole tunnistettavissa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT