Ympäristö

Viljelijä pelasti pienen rusakonpoikasen lähes varmalta kuolemalta: "Pitää isollakin miehellä jonkunlainen omatunto olla"

Ympäristö 07.06.2018

Rusakonpoikanen vietti viljelijän kanssa aikaa pari tuntia, kunnes se pääsi takaisin luontoon.


Kuvakaappaus videolta.
Kuvakaappaus videolta.
Tuominen Matti

Simossa lypsykarjatilaa pyörittävä Antti Jäärni pelasti eilen keskiviikkona aamulla rusakonpoikasen traktorinsa eturenkaan vierestä. Huonolla tuurilla tuo pieni karvapallero olisi voinut jäädä traktorin alle.

Viljelijä kuvasi videon kohtaamisestaan rusakon kanssa.

Jäärni kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle, että hän oli tekemässä keskiviikkona aamulla pellollaan viimeisiä peruskunnostuksia. Peltotöiden aikana hän näki kaikkiaan kolme rusakonpoikasta. Niistä kaksi osasi väistää traktoria, mutta yksi ei.

"Tämä ei muuta kuin nökötti vain paikallaan. Onneksi huomasin tämän siinä eturenkaan vieressä", Jäärni kertoo.

Kun poikanen ei osannut väistää, ei Jäärnillä omien sanojensa mukaan ollut muuta vaihtoehtoa kuin napata karvapallero syliin ja traktorin kyytiin.

"Pitää nyt isollakin miehellä jonkunlainen omatunto olla", hän sanoo.

Jos Jäärni ei olisi huomannut rusakonpoikasta ja ottanut sitä kyytiinsä, olisi se lähes varmasti kuollut.

Rusakonpoikanen pääsi Jäärnin kyytiin traktorin ohjaamoon. Jäärni laski sen makoilemaan lippalakkiin hansikas seuranaan. Pian rusakonpoikanen nukahti ja mies jatkoi töitään radiota kuunnellen.

Karvapallero nukkui Jäärnin seurassa kaikkiaan noin parin tunnin ajan, kunnes pellon kunnostus oli saatu valmiiksi.

Kun pellot olivat kylvökunnossa, viljelijä hyvästeli seuralaisensa. Rusakonpoikasta piti hänen mukaansa hieman motivoida sormella jatkamaan matkaansa.

"Kun sain hommat tehtyä, ajattelin, että nyt tämä kaveri saa sitten lähteä omille teilleen ja kokeilla omien siipiensä kantavuutta", Jäärni kuvailee viimeisiä hetkiään rusakonpoikasen kanssa.

Villieläimiä ei pidä ottaa lemmikiksi. Tämän asian Jäärnikin tiedosti. Niinpä hän päästi poikasen vapauteen heti, kun se oli turvallista.

Viljelijä huomauttaa, että kohtelu olisi ollut samanlaista, olisi kyse ollut mistä tahansa eläimestä. Esimerkiksi linnunpesät hän kiertää aina, jos sellaisia vain maata muokatessa löydetään.

"Kyllä siellä täytyy hereillä olla, että tuollaisen pienen pupujussin näkee kopista", hän muistuttaa.

Jäärni on kohdannut pelloillaan erilaisia poikasia useasti. Esimerkiksi linnunpoikasia tulee pelloilla vastaan käytännössä aina keväisin pellonmuokkauksen aikana.

Samana iltana kylvöjen aikaan oli iloisen jälleennäkemisen aika. Jäärni näki nimittäin tuolloin pellolla samat kolme karvapalleroa, jotka hän oli tavannut aamullakin.

"Täytyy toivoa hyvää elämää niillekin", hän sanoo.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT