Ympäristö

Eduskunnan ympäristövaliokunta haluaa kansallispuiston Hossaan

Ympäristö 19.04.2017

Suomussalmelle kaavailtu kansallispuisto on osa Suomen satavuotisjuhlintaa.


Pekka Fali
Hossan retkeilyalue.
Hossan retkeilyalue.
Pekka Fali
Hossassa on sata kilometriä merkittyjä, helppokulkuisia polkuja.
Hossassa on sata kilometriä merkittyjä, helppokulkuisia polkuja.

Eduskunnan ympäristövaliokunta puoltaa kansallispuiston perustamista Suomussalmen Hossaan. Valiokunta antoi asiasta mietinnön tänään keskiviikkona.

Noin 11 000 hehtaarin kokoinen kansallispuisto sijaitsee Suomussalmen, Kuusamon ja Taivalkosken kunnissa. Valtio omistaa alueet, jotka kuuluvat jo entuudestaan Hossan ja Moilasenvaaran Natura 2000 -alueisiin.

Valiokunnan mukaan Hossan kansallispuisto täydentää nykyistä kansallispuistoverkostoa monin eri tavoin. Erityisesti se edustaa kirkkaita ja karujen vesistöjä sekä kainuulaista vaaraluontoa.

Muiden Suomen kansallispuistojen tapaan Hossa täyttää maailman luonnonsuojeluliiton IUCN:n suojelualueluokituksen mukaiset kansallispuiston kriteerit.

Hossan kansallispuiston perustaminen on lähtöisin Suomussalmen kunnan paikallisesta aloitteesta ja hankkeella on ollut takanaan vahva paikallisen väestön tuki.

"Itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kansallispuistostatus lisää Hossan alueen vetovoimaa luonto- ja kulttuurimatkailukohteena ja luo uusia mahdollisuuksia kestävälle matkailun yritystoiminnalle", valiokunta korostaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit