Ympäristö

Eläinlääkäriliitto: Hallituksen esitys uhkaa lemmikkien hyvinvointia

Ympäristö 02.03.2016

Liiton mukaan päivystystä ei voi jättää yksityisten eläinlääkäriasemien vastuulle.


Markku Vuorikari
Ministerivaliokunnan esitys asettaa eläimet eriarvoiseen asemaan omistajan varallisuuden ja kuljettamismahdollisuuksien mukaan.

Talouspoliittinen ministerivaliokunta ehdottaa kuntareformissaan, että lemmikkieläinten eläinlääkäripäivystys siirretään kunnalta yksityisen sektorin vastuulle.

Ministerivaliokunnan esitys asettaa eläimet eriarvoiseen asemaan omistajan varallisuuden ja kuljettamismahdollisuuksien mukaan, todetaan Eläinlääkäriliiton kannanotossa.

Liiton mielestä on yllättävää, että markkinataloudessa yksityinen palveluntuottaja voitaisiin vastuuttaa hoitamaan tehtäviä, jotka eivät ole taloudellisesti kannattavia.

"Suomi on harvaan asuttu maa, eivätkä yksityiset pieneläinlääkäriasemat ole kannattavia kaikkialla edes päiväaikaan saatikka ympärivuorokautisesti."

Nykyinen kunnallinen virkaeläinlääkärijärjestelmä on Eläinlääkäriliiton mukaan kunnille edullinen ja turvaa kotieläinten hyvinvoinnin koko maassa ympäri vuorokauden.

Muutoksella voi eläinten kärsimyksen lisäksi olla kielteisiä vaikutuksia eläinlääkäripalveluiden saatavuuteen myös tuotantoeläimille sekä tarttuvien eläintautien valvonnalle.

Mikäli päivystyksestä vastaaminen jäisi yritysten vastuulle, harvenisivat maamme päivystyspisteet kannattavuuslaskelmien jälkeen. Sairaiden ja kärsivien eläinten kuljetusmatkat pitenisivät merkittävästi, todetaan Eläinlääkäriliiton kannanotossa.

"Mitä tehdä, kun koiran synnytys vaatii perjantai-iltana nopeaa eläinlääkäriapua, mutta kunnaneläinlääkäri saa hoitaa koiraa vasta maanantaiaamuna, virka-ajan alettua. Viekö omistaja synnyttävän koiransa satojen kilometrien päässä päivystävälle yksityiselle eläinlääkäriasemalle? Entä, jos omistajalla ei ole siihen varaa tai muuten mahdollisuutta?"

2.3.2016 8:35 Muokattu otsikkoa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT