Ympäristö

Heitämme roskiin miljardin ihmisen ruuat

Ympäristö 10.10.2012

Maapallon luonnonvaroilla voitaisiin ruokkia miljardi ihmistä nykyistä enemmän, jos jätteeksi päätyvän ruuan määrä saataisiin puolitettua.


Kimmo Haimi

Aalto-yliopiston tutkijoiden mukaan luonnonvaroja voidaan säästää, kun pienennetään jätteeksi päätyvän ruuan määrää ja tehostetaan ruuan tuotantoketjua.

”Puhdasta vettä ei riitä kaikkialla maapallolla, viljelysmaata ei voida enää raivata merkittävästi lisää ja tietyt lannoitteiden raaka-ainemineraalit ovat käymässä väliin”, sanoo tutkijatohtori Matti Kummu Aalto-yliopistosta.

Samaan aikaan neljäsosa ihmisille tarkoitetun ruuan kalorimäärästä menetetään ruuantuotannon eri vaiheissa hävikkinä, Kummu kertoo.

Ruuantuotannon hävikkien takia menetetään 614 kilokaloria päivässä jokaista ihmistä kohden. Ilman hävikkiä ruuantuotanto synnyttäisi joka päivä 2 609 kilokaloria syötävää ruokaa maailman asukasta kohden.

Uusi tutkimus on ensimmäinen selvitys, jossa on arvioitu resurssien kulutusta ruokahävikkiin maailmanlaajuisesti. Vuodessa ruuan tuotantoketjun hävikissä tuhlataan 27 kuutiota puhdasta vettä, 0,031 peltohehtaaria ja 4,3 kiloa lannoitteita jokaista maailman asukasta kohden. Puolittamalla hävikki ruokaa voitaisiin tuottaa nykyisin resurssein 8 miljardille ihmisille.

Maataloustuotanto käyttää yli 90 prosenttia ihmisen käyttämästä makeasta vedestä ja suuren osan esimerkiksi lannoitteisiin käytettävistä raaka-aineista.

Tutkimus on julkaistu tieteellisessä Science of the Total Environment -julkaisussa. Tutkimusta ovat olleet mukana tekemässä myös Vrije Universiteit Amsterdamin ja Bonnin yliopiston tutkijat. Tutkimuksen tekoa ovat rahoittaneet Aalto-yliopiston lisäksi Maa- ja vesitekniikan tuki ry, IWT Flanders ja Alankomaiden tieteellisen tutkimuksen organisaatio NWO.

http://www.sciencedirect.com

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT