Ympäristö

Hirvikolarit lisääntyvät – näin vältät törmäyksen

Ympäristö 28.09.2017

"Hirvikolarien määrä on vahvassa yhteydessä hirvikantaan", sanoo vakuutusyhtiö.


Markku Vuorikari
Nyt eletään hirvikolarien riskiaikaa.

Hirvikolarien määrä on lähtenyt nousuun vuoden 2012 jälkeen, kertoo Lähitapiola.

Suomessa tilastoitiin viime vuonna lähes 1 900 hirvikolaria, joissa kuoli kolme ihmistä ja loukkaantui 144. Myös peurakolarien määrä on kasvanut 2000-luvulla.

Hirvikolareita sattuu eniten syys–joulukuussa eli meneillään on vuoden vilkkain onnettomuuskausi. Viime vuonna hirvikolareita sattui Liikenneviraston mukaan eniten Pohjois-Savossa, Etelä-Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Uudellamaalla.

"Hirvikolarien määrä on vahvassa yhteydessä hirvikantaan. Suomen hirvikanta pieneni vuoteen 2011 saakka ja samalla myös hirvionnettomuudet olivat laskussa. Kannan lähdettyä kasvuun, on myös hirvikolarien määrä kasvanut jonkin verran vuoden 2012 jälkeen", toteaa Lähitapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen tiedotteessa.

Hirvionnettomuuksien määrä on laskenut 2000-luvun alusta, jolloin sattui noin 3 000 hirvionnettomuutta vuodessa.

Myös peurakannan kasvu 2000-luvulla näkyy kasvavina onnettomuusmäärinä, noin 3 000–5 000 onnettomuutena vuodessa. Vaikka peuraonnettomuuksia sattuu enemmän kuin hirvionnettomuuksia, henkilövahinkoja sattuu harvemmin.

Sekä hirvet että peurat liikkuvat eniten hämärän aikaan aamuisin ja iltaisin, ja onnettomuuksia sattuu eniten noin tunti auringonlaskun jälkeen, Nieminen kertoo.

Aikaistettu hirvenpyynti alkoi Lapissa syyskuun alussa, mutta muualla maassa metsästys alkaa vahtimismetsästystä lukuunottamatta vasta lokakuun toisena lauantaina 14. lokakuuta ja peurojen metsästys syyskuun viimeisenä lauantaina.

Kolareiden välttämiseen on muutama neuvo. Tärkeimpiin kuuluu ajaminen nopeusrajoitusten mukaan, sillä riski kuolla ja loukkaantua kasvaa jyrkästi ajonopeuden noustessa. Oikea nopeus antaa myös reagointiaikaa.

Hämärän aikaan hirvivaaramerkkien alueella olla erityisen valppaana. Merkit ovat siellä, missä hirvetkin liikkuvat, joten alueella on syytä hiljentää vauhtia.

Jos huomaat hirven tai peuran, vähennä nopeutta välittömästi. Pyri väistämään eteen osuvaa hirveä takaa.

Varoita muita autoilijoita hätävilkuilla tai vilkuttamalla ajovaloja.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT