Ympäristö

HS: Kaksikiloinen hauki putosi taivaalta ratsastustallin pihaan

Ympäristö 20.04.2017

Helsingin Sanomat kertoo, että Sipoossa putosi hauki pääsiäispyhinä taivaalta Eriksnäsin ratsastuskeskuksen pihalle. Hauen pudottajaksi epäillään merikotkaa.


MT:n arkisto
Hauki joutui Sipoossa odottamattomasti pois normaalista elementistään ja päätyi ratsastuskeskuksen pihalle. Kuvan hauki ei liity tapaukseen.

Ratsastaja oli havainnut parikiloisen hauen Eriksnäsin ratsastuskeskuksen hiekkakentällä varhain pitkäperjantaiaamuna.

Kalassa oli kylkivaurioita, mutta muuten se vaikutti vasta vedestä nousseelta. Hiekalle oli jäänyt jälkiä, joiden mukaan kala oli hetken sätkinyt vielä pihalle pudottuaan.

Helsingin Sanomat on haastatellut tapauksesta biologi Markus Pihaa Luonnontieteellisestä keskusmuseosta. Piha arvioi, että kala on noussut merestä taivaalle petolinnun kynsissä ja irronnut niistä. Tätä teoriaa tukevat sekä aiemmin ratsastustallilla tehdyt merikotkahavainnot että kalan kyljessä olleet kaksi vahingoittunutta kohtaa.

Piha pitää merikotkaa kalan todennäköisenä saalistajana, koska toinen innokas kalansyöjä, kalasääksi, ei hänen mukaansa saa noin isoa kalaa kannettua.

Matkaa mereltä hauen löytöpaikalle arvioidaan olevan 250–300 metriä.

Piha arvioi, että hyväkuntoiselta merikotkalta kala ei olisi päässyt normaalitilanteessa lipsahtamaan. Tapausta saattaisi selittää jonkinlainen taivaalla sattunut häiriötilanne, esimerkiksi toinen merikotka on voinut häiritä saaliin kanssa liikkunutta. Myös korpit ja lokit voivat Pihan mukaan häiritä merikotkia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit