Ympäristö

Irlantilainen puutarha teki kirjailijan

Ympäristö 18.04.2013

Kuopiolainen steinerkoulun opettaja Hanna Tuuri päätti pitää välivuoden ja opiskella puutarhanhoitoa. Hän päätyikin karuun Länsi-Irlantiin ja ryhtyi kirjailijaksi. Työttömyyden vaivaamalla alueella Tuurin ja hänen miehensä puutarhakoulu tarjoaa kursseja myös työttömille.


Satu Pitkänen

Hanna Tuuri ja hänen aviomiehensä Ciaran Burke ovat ehtineet asua yhdessä Mayossa kahdeksan vuotta. He pyörittävät The Garden School -nimistä puutarhakoulua oman talonsa puutarhassa sekä joskus muissakin puutarhoissa.

Tarjolla on arvostetun Englannin kuninkaallisen puutarhaseuran diplomeihin valmistavia kursseja. Muilla kursseilla opetellaan muun muassa villiruuan keräystä ja laittoa sekä hillojen ja mehujen tekoa.

Puutarhakursseja voi käydä viikonloppuisin tai kirjekursseina.

”Asiakkaat ovat aikuisia harrastajia, ammatinvaihtajia tai jopa alalla jo työskenteleviä, jotka kaipaavat lisäoppia tai käytäntöä. Olemme myös vierailleet kouluissa kertomassa lapsille puutarhakasveista”, sanoo Tuuri.

Maaseudun autioituminen on ongelma Irlannissa kuten kaikkialla Euroopassa. Mayo tunnetaan karusta maastaan, ja perinteinen maanviljely antaa pienen sadon ja vähän tuloja.

”Pidimme viime vuonna kursseja myös paikallisille työttömille pari kertaa viikossa. Työttömyys on suuri ongelma Mayossa, ja uusi kurssi järjestetään ehkä tulevana kesänä.”

Kirjailija Antti Tuurin tytär Hanna aloitti myös itse kirjoittamisen Irlannissa.

”Kun muuttaa uuteen maahan, näkee asioita eri lailla. Lähettelin Suomeen viestejä, joissa kerroin tarinoita elämästä Irlannissa.”

“Isän vaimo oli sitä mieltä, että tarinat olivat tarpeeksi hyviä julkaistavaksi,” kertoo Tuuri, joka on tähän mennessä julkaissut neljä kirjaa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT