Ympäristö

Kalan kiertovesikasvatukseen jättipotti tutkimusrahaa

Ympäristö 24.02.2015

Euroopan kalatalousrahasto tukee Luonnonvarakeskuksen Laukaan kalanviljelylaitoksen hanketta 740 000 eurolla. Summalla on määrä kehittää ekotehokasta kalan kiertovesikasvatusta.


Kari Salonen
Perinteisten kalankasvattamoiden on vaikea saada uusia ympäristölupia ravinnepäästöjen vuoksi. Kiertovesitekniikan avulla päästöiltä vältytään.

Kiertovesikasvatuksessa sama vesi kiertää kalojen kasvatusaltaan ja puhdistamon väliä. Uutta vettä tarvitaan kiertoon vain 1-2 prosenttia veden määrästä.

Ravinnepäästöjen ja vedenkulutuksen välttämisen lisäksi myös veden lämpötilan hallinnasta johtuvat kulut vähenevät.  Vastaavasti puhdistamo- ja pumppaustekniikka tuovat lisämenoja, joita perinteisissä kasvatusmenetelmissä ei ole.

Kiertovesikasvatus vaatii kuitenkin vielä tutkimusta. Veden laatu tuottaa usein pulmia.

Laukaalle rakennetaan kymmenen kiertovesilaitoksen pienoismallia, joissa veden laatua voidaan mitata ja säätää. Lisäksi hankkeessa laaditaan kiertovesikasvatuksen kehittämissuunnitelma yhdessä alan yrittäjien kanssa. Tarkoitus on tukea kotimaista kalankasvatuselinkeinoa.

"Sen sijaan, että ostamme kalaa Norjasta ja Ruotsista, voisimme tuottaa sitä itse. Suomessa tuotantoa ei ole voitu kasvattaa suuremmaksi ympäristölupien vuoksi. Viime vuosina uusia tuotantolupia on kuitenkin saatu kiertovesikasvatukseen, jossa ravinnepäästöt ovat pienet", erityisasiantuntija Tapio Kiuru kertoo Luken tiedotteessa.

Suomalaisten syömästä lohesta 75 prosenttia tuodaan ulkomailta. Suomen kansainvälinen kalakauppa on 170 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit