Ympäristö

Kalankasvattamolta hupeni viiden vuoden välein 90 000 euroa ympäristölupiin

Ympäristö 18.09.2016

Valtion tavoitteena on lisätä vesiviljelyä Suomessa. Tiukat ja kalliit luvat ovat kuitenkin jarruttaneet kehitystä.


Sanne Katainen
Wilhelm Liljeqvistin mielestä kalankasvatuksen luvat ovat liian tiukkoja ja kalliita. Hän luottaa, että niitä höllennetään, koska valtion tavoitteena on lisätä kotimaisen kalan viljelyä.

Suomalaisilta kalanviljelylaitoksilta löytyy laajentamishaluja, mutta tähän saakka ympäristölupia on herunut nihkeästi. Lisäksi ne ovat olleet kalliita.

Varatoimitusjohtaja Wilhelm Liljeqvistin luotsaamalla Salmonfarmilla on Kemiönsaaren liepeillä yhdeksän kasvatuslaitosta, jotka kaikki tarvitsevat erilliset ympäristöluvat.

Lupien uusinta viiden vuoden välein on maksanut noin 90 000 euroa. Lisäksi luvat ovat joka kierroksella hieman pienentyneet, vaikka laitoksen päästöt ovat vähentyneet.

”Siinä ei ole ollut mitään logiikkaa”, Liljeqvist päivittelee.

Lisäksi hän huomauttaa, että Salmonfarmin laitokset ovat Suomen moderneimpia. Päästöt ovat verrattain pienet ja kalat uivat itse tainnutuskoneeseen, mikä vähentää niiden kokemaa stressiä.

Liljeqvistin mukaan kalankasvatuslaitosten ympäristölupien kesto pidentyy jatkossa 8–10 vuoteen osana alan elvyttämistä.

Helpotusten toivossa myös Kemiönsaarella pyritään lisäämään tuotantoa. Liljeqvist uskoo, että lupia alkaa irrota, kun valtio kerran on asettanut tavoitteeksi vesiviljelyn lisäämisen.

Hän on huomannut, että kalankasvatuksen maine on parantunut kotimaisuus- ja lähiruokabuumin ansiosta sekä siksi, että laitosten päästöt ovat vähentyneet.

Valtiovalta haaveilee saavansa sinisestä biotaloudesta uuden tukijalan Suomeen puun ja muun kuivalta maalta ponnistavan ohelle. Tarkoitus on lisätä kalanviljelyä niin rannikolla kuin sisämaassakin.

Kalatalousala on lähes kaksinkertaistanut tuottonsa vuosikymmenen aikana. Alan yritykset tuottivat vuonna 2014 noin 950 miljoonaa euroa. Käsillä on miljardibisnes, joka työllistää tuhansia.

Lue aiheesta lisää perjantaina ilmestyneestä Viikonvaihde-liitteestä.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT