Ympäristö

Kannanhoidollinen sudenpyynti ei ratkaise susiongelmaa

Ympäristö 30.01.2016

Yksin ja kaksin kulkevat sudet ovat ongelman ydin, eivät elinvoimaiset laumat.


Kaisa Huttunen
Tänä vuonna Ilomantsissa on kaadettu yksi susi kannanhoidollisessa jahdissa, kuvassa saalis viime vuodelta.

"Hälytyskellojen pitäisi soida, sillä susien käytös on muuttunut. Yksin ja kaksin liikkuvat sudet aiheuttavat tällä hetkellä ongelmia, eivät susilaumat", sanoi suurriistavirka-avun yhteyshenkilö ja Suomen Metsästäjäliiton Pohjois-Karjalan piirin suurpetokouluttaja Pekka Kunnas lauantaina Ilomantsin susi-illassa.

Tohmajärveläinen Kunnas painotti, että kannanhoidollisessa sudenmetsästyksessä ei nykyistä susiongelmaa ratkaista. "Siinä keskitytään lupaehtojen mukaisesti poistamaan laumoista yksittäisiä yksilöitä. Kannanhoidossa jäädään puolitiehen ja paine kasvaa tulevina vuosina."

Pihoilla liikkuvia ja kotieläimiä tai karjaa tappavia yksinäisiä susia voidaan poistaa vahinkoperusteisella poikkeusluvalla tai poliisin erillismääräyksellä.

"Lainsäädäntö antaa meille kyllä valmiudet toimia susiasiassa, jos niin halutaan."

Susien määrä Pohjois-Karjalassa nousi useaan otteeseen esiin illan aikana. Luonnonvarakeskuksen kanta-arvion odotetaan valmistuvan helmikuun lopussa.

Kunnas muistutti, että Suomen susikannan hoitosuunnitelman mukaan pienin elinvoimainen susikanta on 25 lisääntyvää paria. Hän asettaisi sen tavoitteeksi kannanhoidossa.

"Jo nyt kannanhoidollinen metsästys on saanut monelta tahoa kritiikkiä osakseen. Mutta mitä jää jäljelle kritiikin ja mielipiteiden esittämisen jälkeen? Tekoja tässä kaivataan", totesi Kunnas.

Ilomantsin Maukkulan Mustikkamäen matkailutilan sali oli ääriään myöten täynnä lauantai-iltana kello neljästä yli kello kahdeksaan. Arvioiden mukaan Periikö hukka susirajan -iltaan osallistui noin 200 henkeä.

Illan paneelissa istui edustajia muun muassa metsästysorganisaatioista, suurriistavirka-avusta, Taajamasusi ry:stä sekä Suomen luonnonvarakeskuksesta. Mistään luonnonsuojelujärjestöstä paikalle ei ollut saapunut edustajaa kutsuista huolimatta.

Juttua muokattu 00.20 ja lisätty tieto, että kutsuista huolimatta minkään luonnonsuojelujärjestön edustaja ei saapunut tilaisuuteen paikalle.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT