Ympäristö

Kehno sää saattelee eteläsuomalaiset hiihtolomille – useita ulosajoja nähty

Ympäristö 17.02.2017

Sunnuntain vastaisena yönä Suomen halki itään kulkeva matalapaine tuo lumipyryn maan keskiosaan sekä Kainuuseen ja Pohjois-Pohjanmaalle.


LEHTIKUVA / Vesa Moilanen
Tienpintojen varoitetaan olevan liukkaita.

Hiihtolomakausi alkaa lauhana ja huonossa ajokelissä etenkin Suomen eteläosissa, kertoo Ilmatieteen laitos.

Sunnuntain vastaisena yönä Suomen halki itään kulkeva matalapaine tuo lumipyryn maan keskiosaan sekä Kainuuseen ja Pohjois-Pohjanmaalle. Ajokeli muuttuu paikoin erittäin huonoksi. Lämpötilan nollaraja kulkee tuolloin maan keskiosassa.

Alkuviikosta sää kylmenee pakkaselle eteläisintä Suomea myöten ja paikoin voi tulla lumisateita. Torstain ennuste on vielä epävarma, mutta silloin Suomen eteläosiin saattaa yltää uusi matalapaine ja sää lauhtuu plussan puolelle.

"Maan pohjoisosassa on joka tapauksessa suurella todennäköisyydellä pakkasta myös ensi viikon loppupuolella", sanoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Eerik Saarikalle.

Turun ja Tampereen tieliikennekeskukset varoittivat aamuyöstä alkaen erittäin huonosta tai huonosta ajokelistä eteläisen Suomen maakunnissa. Eteläisen Suomen liikenteessä onkin ollut yön ja aamun aikana useita ulosajoja tienpintojen liukkauden takia.

Tieliikennekeskuksen varoitus ajokelistä koskee Varsinais-Suomea, Uuttamaata, Satakuntaa, Kanta-Hämettä, Päijät-Hämettä, Kymenlaaksoa, Etelä-Karjalaa ja Pirkanmaata.

Hämeen poliisin mukaan puolenyön ja aamuseitsemän välillä autojen ja raskaiden ajoneuvojen ulosajoja oli toistakymmentä. Aamulehden mukaan Pirkanmaalla tieltä suistui aamuyöllä viisi autoa ja kolme raskasta ajoneuvoa. Henkilövahingoilta on tiettävästi vältytty.

Myös valtatie 7:llä sattui henkilöauton ulosajo Loviisassa Vanhakylän liittymässä ja yksi ajokaista suljettiin liikenteeltä tunniksi.

Kolmostien liikenne jouduttiin ohjaamaan ennen aamuneljää kiertotielle Pirkanmaalla Ikaalisissa, kun rekan perävaunu kaatui ojaan ja vetoauto tukki valtatien. Yksi ajokaista on yhä suljettu liikenteeltä.

Ilmatieteen laitos varoittaa, että tiesää saattaa olla vaarallinen Lapin maakunnan pohjoisosan yhdeksässä kunnassa.

Satakunnan Kansa kertoo verkkosivuillaan, että sanomalehden jakelu myöhästyy liukkaan kelin takia. Arviolta 5  000 lehteä saadaan jaettua aamupäivän ja päivän aikana, kunhan tiet on ehditty suolata ja hiekoittaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit