Ympäristö

Kittilä odottaa suurta tulvaa

Ympäristö 08.05.2012

Lapin Kittilään odotetaan isoa tulvaa toukokuun puolivälin jälkeen, sillä lunta on tullut paljon. Tulvan etenemisen näkee ympäristöhallinnon verkkosivulla.


Jaana Kankaanpää

Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta sanoo, että Kittilässä odotellaan isoa tulvaa, koska lunta on paljon. Kaikki riippuu siitä, miten nopeasti lumi sulaa.

Vehviläinen suosittelee varautumaan tulvaan jo nyt.

”Varautuminen tarkoittaa, että suunnitelmat olisivat valmiina, jos tulva nousee. Viikkoa ennen tulvahuippua me jo pystymme ennustamaan, milloin tulva nousee ja nouseeko se niin korkealle, kuin on ennustettu ja aiheuttaako se vahinkoja.”

Helpointa on Vehviläisen mukaan suojata tulvan uhkaamat rakennukset muovilla ja hiekalla.

”Muovia talon ympärille ja hiekkaa muovin ja maan rajaan niin, että se tiivistää muovin. Sillä saa pidettyä talon kuivana muutaman päivän. Suojaus pitäisi varautua tekemään itse, sillä pelastusviranomaiset eivät ehdi joka paikkaan. Jos itse ei varaudu, voi olla ettei kukaan tulekaan”, Vehviläinen sanoo.

Tulvien etenemistä ja ennustetta voi seurata ympäristöhallinnon verkkosivuilta.

”Me tiedämme täsmälleen talot, jotka ovat vaarassa ja ne näkyvät myös nettisivuillawww.ymparisto.fi/vesistoennusteet-> Kemijoki linkki”, kertoo Vehviläinen.

Parhaillaan tulvat etenevät Pohjois-Pohjanmaalla niin, että tulvat ovat Iijoesta etelään laskussa, mutta Iijoesta pohjoiseen nousussa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT