Ympäristö

Länsi-Suomen järvissä piilee runsas muikkusaalis

Ympäristö 06.07.2017

Vuoden 2016 muikunpoikasista useammat selvisivät aikuisiksi lännessä kuin idässä.


Jaana Kankaanpää
Muikkukanta on keskimäärin suurempi Länsi- kuin Itä-Suomessa.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) muikkuseurannan mukaan muikkukanta voi keskimäärin paremmin Suomen länsi- kuin itäosissa.

Keväällä 2016 kuoriutuneista muikunpoikasista pyyntikokoisiksi selviytyi keskimääräistä useampi Länsi-Suomessa ja Lapissa. Vastaavasti Itä-Suomessa ja Oulun korkeudella muikkukanta jäi keskimääräistä pienemmäksi.

"Valtaosa muikkusaaliista on yleensä edellisenä keväänä kuoriutunutta muikkua, joten hyviä saaliita on odotettavissa etenkin Länsi-Suomesta ja Lapista", kertoo tutkija Irma Kolari Lukesta.

Luke seuraa muikkukantoja vuosittain kaupallisille kalastajille suunnatulla kyselyllä. Tavoitteena on yleiskuvan kautta ennakoida kantojen tulevaa kehitystä.

Kolarin mukaan Länsi-Suomessa ja Lapissa muikun kutukannat olivat keskitasoa syksyllä 2016.

Kannat olivat vakaita jopa Säkylän Pyhäjärvessä, jossa kanta on pitkään ollut heikko. Kannan tiheyden vuoksi muikut kuitenkin jäivät tavallista pienemmiksi.

Pyhäjärvessä muikku voi ensimmäisenä kesänä kasvaa 13–18 cm:n mittaiseksi. Tällä kertaa keskipituus oli kuitenkin vain 10 cm.

Päijänteellä muikut kasvoivat tiheässä kannassa hyvin. Syksyllä ne olivat jo 13–14 cm:n mittaisia. Kolarin mukaan tämän kaltaiset kalat ovat ostajien kannalta hyvänlaatuista kalaa.

Vuodesta 1996 jatkuneen seurannan aikana eivät Päijänteen muikkukannat ole aiemmin olleet yhtä vahvoja kuin tänä vuonna, hän kertoo.

Lapin järvissä vuosiluokka on ollut aiempina vuosina vahva. Kannassa on kuitenkin havaittavissa laskusuunta. Esimerkiksi Inarijärven muikkuvuosiluokka 2016 oli heikko.

Itä-Suomessa muikkukannat ovat yleisesti jääneet länttä pienemmiksi. Kolarin mukaan muikkua riittää silti sielläkin.

Vuosiluokasta 2016 varttui pyyntikokoon runsas tai vähintäänkin keskinkertainen muikkukanta Savonlinnan eteläpuolella, Saimaan suurilla muikkuvesillä, hän kertoo.

Sen sijaan Savonlinnan pohjoispuolella vuosiluokka oli heikko useimmissa järvissä.

Mätimuikku oli vähäistä Saimaan eteläosissa syksyllä 2016. Pohjoisosissa mätipyynti tuotti kuitenkin Kolarin mukaan tulosta.

"Syksyllä 2017 Saimaan eteläisissä vesissä pitäisi riittää kutumuikkua. Kutevista muikuista suurin osa on yleensä toisella vuodella olevia kaloja."

Aiheeseen liittyvät artikkelit