Ympäristö

Laineet viljelevät ympäristöystävällisintä tilaa Suomessa

Ympäristö 26.06.2013

WWF ja MTK ovat palkinneet salolaiset Peppi ja Marko Laineen vuoden Suomen ympäristöystävällisimpinä viljelijöinä. Heidän tilansa edustaa Suomea Itämeren alueen viljelijöiden kesken käytävässä kilpailussa. Sen voittaja julkistetaan elokuun lopussa.


Kari Salonen

Salossa, Halikon Hajalassa sijaitseva Peppi ja Marko Laineen maatilayritys on voittanut WWF:n ja MTK:n järjestämän kilpailun Suomen ympäristöystävällisimmästä tilasta. Laineet saavat kiitosta ympäristöasioiden laajasta huomioimisesta tilan kaikessa toiminnassa.

”Laineiden maatilayritys on hieno esimerkki tavanomaisesta tilasta. Suhteellisen lyhyessä ajassa siellä on otettu käyttöön monipuolisia keinoja ympäristön suojelemiseksi ja kielteisten vaikutusten vähentämiseksi”, kertoo meriohjelman päällikkö Sampsa Vilhunen WWF Suomesta. Hänen mukaansa voittajatila on erinomainen esimerkki siitä, kuinka viljelijät voivat hoitaa tilaa tehokkaasti ja samalla ympäristöasiat huomioiden.

MTK:n ympäristöjohtaja Liisa Pietol a puolestaan kehuu voittajien edustavan maataloutta, jossa ruokaa tuotetaan panostamalla hyviin satoihin kestävästi tehostaen. ”Tämä on maaresurssin käyttöä parhaimmillaan, sillä hyvillä sadoilla voimme turvata ruuantuotannon ja jättää tilaa luonnon monimuotoisuudelle.”

Esimerkillistä tiedon jakamista

Laineiden maatilayritys koostuu Mikkolan ja Muntolan tiloista. Kokonaisuuteen kuuluu 190 hehtaaria peltoa ja 240 hehtaaria metsää. Laineet kasvattavat lampaita ja tuottavat muun muassa rehua, leipävehnää, mallasohraa, öljykasveja sekä viljan ja nurmen siemeniä.

Tilan peltoja viljellään monipuolista viljelykiertoa noudattaen. Pellot ovat talvella kasvipeitteisiä ja typpeä käytetään tehokkaasi hyväksi. Laineet ovat perustaneet erilaisia suojavyöhyke-, monimuotoisuus- ja luonnonhoitoalueita. Yhteistyössä WWF:n kanssa on rakennettu kaksi kosteikkoa.

Palkintoperusteluissa kiitellään, että Laineet ovat halunneet jakaa tietoa tekemistään ratkaisuista ja valinnoista muillekin. He ovat esitelleet tilaa monille ryhmille ja olleet Järki-hankkeen nettisivuilla esimerkkinä, mitä viljelijät voivat tehdä ympäristön hyväksi.

WWF ja MTK etsivät ympäristöystävällisintä maataloustuottajaa Suomesta nyt neljättä kertaa. Kilpailu oli osa laajempaa WWF:n Itämeri-ohjelman ja Itämeren alueen viljelijöiden ympäristöfoorumin kilpailua. Sen voittaja julkistetaan 27. elokuuta A Greener Agriculture for a Bluer Baltic Sea -seminaarissa Helsingissä.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT