Ympäristö

Lukijalta: Susikanta räjähtää käsiin Venäjän lopettaessa tapporahat

Ympäristö 01.02.2016

Antti Tarkkala miettii mielipidetekstissään, eivätkö sudet muka häiriinny metsästyksen lisäksi myös susiretkeilystä.


Jukka Pasonen

Antti Tarkkala Orivedeltä ottaa maanantain Maaseudun Tulevaisuudessa kantaa susikannan kehitykseen sekä metsästäjien aiheuttamaan suden häirintään.

"Jälleen kerran niin sanotut luonnonsuojelujärjestöt ovat aloittaneet törkykampanjansa metsästäjiä kohtaan ja valitettavasti he saavat lähipiirissään olevat viranomaiset mukaan kampanjaansa."

"Viikko sitten levisi useissa lehdissä Pohjois-Karjalassa kirjoitettu uutinen susiin kohdistuvasta häirinnästä. Haastateltava ja toimittaja antavat tietoisesti vääristyneen kuvan metsästäjien toiminnasta. He syyllistyvät jopa selvään kunnianloukkaukseen", Tarkkala kirjoittaa.

Kyseessä on ilmeisesti Sunnuntaisuomalaisen juttu, joka herätti paljon huomiota.

Tarkkala korostaa, että on luonnollista että metsästäjät liikkuvat susien reviireillä muutenkin kuin susien perässä.

"Susireviirialueilla ei ainakaan vielä ole kielletty muuta metsästystä. On itsestään selvää, että luontoaktivistit kohtaavat näitä samoja metsästäjiä päivittäin kulkemillaan reiteillä. On aivan varma, että metsästäjä tutkii myös näkemänsä suden jäljet. Paikalle kutsutaan usein petoyhdysmies varmistamaan havainto, jotta se voidaan merkitä valtakunnalliseen tassujärjestelmään."

Kirjoittajan mukaan susi häiriintyy todennäköisesti myös hyväntahtoisesta susiretkeilijästä.

"Susi ei erota metsässä aseetonta luonnonsuojelijaa asetta kantavasta metsästäjästä. Täällä Pohjois-Hämeessäkin luonnonsuojelijat jäljittävät omien kertomustensa mukaan susia suojellakseen niitä. Onko tämä hyväksyttävää?"

Tarkkala ennustaa vahinkotilanteen pahentuvan tulevaisuudessa entisestään.

"Suomen susiongelmat räjähtävät kasvuun lähitulevaisuudessa. Luken mukaan Suomen susikanta kasvoi vuodessa lähes sadalla yksilöllä. Venäjä on talousahdingossaan lopettanut sudenkaatopalkkiot. Tämä tuo paineita aluksi Itä-Suomeen. Jos ei pikaisesti muuteta Suomen susipolitiikkaa, parin vuoden päästä ylitetään 1800-luvun lopun ongelmaksi kasvanut susitiheys."

Tarkkalan mukaan susia ei Suomessa juuri tarvita, sillä metsästäjät metsästävät hirviä samalla tavalla kuin sudet eikä kanta ole Euraasian alueella uhanalainen.

Luonnonvarakeskus Luken biologi Ilpo Kojola kertoi Digijahdissa, että Venäjän Karjalassa ei ahtaan taloudellisen tilanteen vuoksi ole enää varaa maksaa tapporahoja. Hänen mukaansa susien tulomuutto Venäjältä on tähän mennessä ollut vähäistä, mutta se voi nyt kasvaa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT