Ympäristö

Maanantaina on superkuu

Ympäristö 12.11.2016

Maanantaina täysikuu on poikkeuksellisen lähellä maapalloa.


Markku Vuorikari
Täysikuu nousee taivaalle aina auringonlaskun aikoihin.

Edellisen kerran täysikuu oli näin lähellä maapalloa 68 vuotta sitten, vuonna 1948. Seuraavan kerran vastaavanlainen superkuu on vuonna 2034, kertoo Tähdet ja avaruus -lehti.

Kuun keskietäisyys Maan keskipisteestä on 385 000 kilometriä eli noin 60 maapallon sädettä. Lähimmillään Kuu on meistä noin 57 maapallon säteen päässä.

Vaikka etäisyyden muutos on pieni, Kuu näyttää lähellä ollessaan noin 14 prosenttia suuremmalta kuin ratansa kauimmaisessa pisteessä. Normaalisti ihmissilmä ei tätä eroa huomaa ja esimerkiksi varhaiset kulttuurit eivät tiettävästi havainneet Kuun olevan soikealla radalla.

Ihmisen havaintoaistit ovat rakentuneet niin, että horisontissa oleva Kuu näyttää kookkaammalta kuin jos se on suoraan havaitsijan yläpuolella. Tämä siitäkin huolimatta, että jälkimmäisessä tapauksessa Kuu on todellisuudessa Maan säteen verran lähempänä havaitsijaa.

Jos sää on suotuisa, maanantaina kannattaa katsella kiikarilla ja kaukoputkella Kuun kraattereista lähteviä säteitä, jotka näkyvät parhaiten täydenkuun aikaan.

Kaukoputkella katsottaessa täysikuu on varsinkin pienellä suurennuksella niin kirkas, että se häikäisee silmiä. Kirkasta täysikuuta voi katsella kaukoputken läpi aurinkolasit silmillään.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT