Ympäristö

Metsähallitus harkitsee metsästyslupien arpomista suosituimmilla pienriistalupa-alueilla

Ympäristö 07.07.2017

Kesäkuun alussa tuli myyntiin ensimmäinen erä syksyn metsästyslupia. Suosituimpien alueiden kiintiöt myytiin 1–2 minuutissa loppuun.


Lari Lievonen
Metsästyslupa-arpajaisten järjestäminen ei olisi aivan yksinkertaista Metsähallituksen mukaan.

Kesäkuun metsästyslupakiintiö valtion maille pienriistan pyyntiin oli keskimääräistä pienempi viime vuoden heikohkon lintukannan takia. Lupia sai vain hyvin pieni osa kiinnostuneista.

Suosituimpien lupa-alueiden kiintiöt myytiin loppuun 1–2 minuutissa, kertoo Metsähallituksen palvelupäällikkö Juha Haarala.

Pienen lupamäärän lisäksi metsästäjien hermoja kiristi verkkokauppajärjestelmän kaatuilu. Haarala kertoo, että tänä vuonna Eräluvat-verkkokauppaan tehtiin ulkoasu-uudistus ja sen suorituskykyä parannettiin. Siitä huolimatta myynnin aloituksessa oli teknisiä ongelmia.

"Tämä tietysti lisää tyytymättömyyttä palveluihin."

Lupamyyntiä aiotaan kehittää. Mietinnässä ovat muun muassa lupien varausmahdollisuuden poistaminen, lupavuorokausien kertaostojen rajoittaminen ja suosituimpien alueiden lupa-arpajaiset, luettelee Haarala.

Haaralan mukaan asiakkaiden suurin toive on ollut, että varausmahdollisuus poistuisi. Luvat pitäisi myös maksaa heti. Nyt puhelinmyynnin kautta ostettujen lupien eräpäivä on 14 vuorokautta ennen luvan alkamista.

Lupien arpominen on ollut esillä, sen toteuttaminen ei ole vain aivan yksinkertaista, Haarala sanoo. Mahdollisista lupamyyntiin tehtävistä muutoksista kerrotaan syksyn ja talven aikana.

Metsästysluvista yli 90 prosenttia myydään verkkokaupassa. Puhelinmyynti on säilytetty verkkokaupan rinnalla, Haaralan mukaan erityisesti vanhemman polven metsästäjiä varten.

Hän myös kertoo, että lupia on monille vähemmän kysytyille alueille edelleen hyvin saatavilla. Jos kanalintujen pesintä onnistuu edes kohtuullisesti, tulee lisäkiintiöitä myyntiin myös suosituimmille alueille vielä elokuun lopulla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit