Ympäristö

Pelkäätkö ajavasi poroa päin? Uuden palvelun avulla porokolarit vähentyneet huomattavasti

Ympäristö 14.09.2017

Porovaroittajia on yli 1 800 ja he tuottavat porohavainnoista riippuen sovellukseen 50-1500 porovaroitusta päivässä.


Porokello-järjestelmän käyttöönoton myötä porokolarit lähtivät jo laskuun vuonna 2016.

Keskiviikkona on julkaistu Porokello-mobiilisovellus, jonka voi tästä päivästä lähtien ladata ilmaiseksi iOS- ja Android-puhelimiin.

Sovellus hälyttää havaituista poroista äänin ja värein reaaliaikaisesti paikkatietoa hyödyntäen. Porokello-palvelun pohjana ovat reaaliaikaiset porovaroitukset, jotka palveluun tuottavat poronhoitoalueella autoilevat ammattiautoilijat.

Lapin elykeskus on rekrytoinut ammattiautoilijoita varoittajiksi viime vuoden kesäkuusta lähtien. Porovaroittajia on yli 1 800 ja he tuottavat porohavainnoista riippuen 50 - 1500 porovaroitusta päivässä.

Ammattiautoilijoiden tuottamat porovaroitukset ovat olleet saatavilla vuoden 2016 marraskuusta lähtien V-Traffic -palvelussa, joka tavoittaa yli puoli miljoonaa tienkäyttäjää Suomessa autojen irrallisten ja integroitujen navigaattoreiden, sekä mobiilisovelluksen avulla.

Porokello-järjestelmän käyttöönoton myötä porokolarit lähtivät jo laskuun vuonna 2016. Viime vuonna sattui 3470 porokolaria, mikä on 838 porokolaria vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Porokello on Lapin elykeskuksen hallinnoima tutkimus- ja kehityshanke, jossa mobiiliteknologiaa hyödyntäen luodaan uusi älyliikenteen palvelu porovaroittamiseen. Järjestelmän kehittämiseen on sitoutunut useita eri tahoja ja yrityksiä. Mukana ovat esimerkiksi Lapin elykeskus, Liikennevirasto, Paliskuntain yhdistys sekä Paikkatieto Online Oy.

Aiheeseen liittyvät artikkelit