Ympäristö

Pohjoisessa myrskyää - Lapin hillasato vaarassa

Ympäristö 08.06.2016

Kukinta on ollut tänä vuonna runsasta, mutta tuuli ja sade voivat pilata sadon. STT kertoo sähköyhtiöiden varautuvan sähkökatkoihin.


Maaseudun Tulevaisuus
Hilla on kukkinut Luonnonvarakeskuksen tutkijan mukaan tänä vuonna komeasti.

Myrsky voimistuu iltaa kohden, ja kovimpia tuulia on ennustettu Lapista Pohjanmaalle ulottuvalle alueelle.

Lumisateitakin on jo nähty, mutta ne ovat painottuneet pohjoisimpaan Lappiin, jossa hillan kukinta ei ole vielä alkanut, joten myrsky ei siten vaikuta tulevaan satoon.

Luonnonvarakeskus Luken tutkija Rainer Peltolan mukaan tilanne on toisenlainen eteläisessä Lapissa, jossa kukinta on ollut alkaneena kesänä erittäin runsasta.

Mikäli illalla tulee kovia sateita tai tuulia, voi kukinnoista irrota terälehdet ja näin pölytys ei enää onnistu. Siksipä Peltola toivookin, että pölytys olisi jo monin paikoin tapahtunut.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Pohjanmaalla ja Lapissa tuuli voi puhaltaa noin 20 metriä sekunnissa. Maan etelä- ja keskiosissa tuulennopeus voi olla noin 15 metriä sekunnissa. Todennäköisesti tuuli kaataa puita ympäri maan.

Myrsky ei näkynyt vielä aamulla sähkökatkojen määrässä, kertoo STT. Esimerkiksi sähköyhtiö Eleniasta arvioidaan, että sähkökatkoja tulee todennäköisesti myöhään iltapäivällä ja illalla. Sähkökatkot voivat jatkua yön yli torstaiaamuun asti.

Lue myös

Myrsky voi aiheuttaa sähkökatkoja iltapäivästä alkaen

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT