Ympäristö

Poliisi vinkkaa: Näin selviät marjametsällä

Ympäristö 09.08.2017

Sisä-Suomen poliisi antaa vinkkejä siihen, miten marjareissu sujuisi mahdollisimman hyvin.


Jaana Kankaanpää
Marjametsään on poliisin mukaan hyvä pukeutua vaatteisiin, joilla erottuu metsän väreistä.

Sisä-Suomen poliisi antaa vinkkejä siihen, miten marjareissu sujuisi mahdollisimman hyvin. Poliisi kertoo, että se saa säännöllisesti maastoon kohdistuvia kadonnen henkilön etsintätehtäviä.

Ensimmäiseksi poliisi kehottaa lataamaan puhelimeen 112-sovelluksen. Sovelluksen avulla kadonnut voidaan löytää nopeammin, kun se auttaa kadonneen paikantamisessa tarkasti. Poliisi muistuttaa, että ilman sovellusta kadonneen löytämisessä käytetään hätäpaikannusta, joka ei kerro kadonneen tarkkaa sijaintia vaan vain alueen, jossa hän on. Alue voi olla kilometrienkin laajuinen.

Vinkkien toisessa kohdassa poliisi kehottaa ottamaan mukaan puhelimen, jonka akku on täynnä virtaa. Jos sinulla sattuu olemaan vara-akku, ota sekin mukaan

Kolmannessa kohdassa poliisilaitos suosittelee ottamaan metsäreissulle mukaan kaverin. Jos kuitenkin lähdet yksin, kerrothan läheisellesi, minne olet menossa ja milloin tulet takaisin.

Marjametsään on poliisin mukaan hyvä pukeutua vaatteisiin, joilla erottuu metsän väreistä. Lisäksi metsälle on hyvä ottaa puhelimen lisäksi kartta ja kompassi.

Metsään ei kannata poliisin mukaan mennä illalla yötä vasten.

"Mene metsään kun päivää on vielä jäljellä", ohje kuuluu.

Poliisi kehottaa myös seuraamaan maastomerkkejä luonnossa ja pysymään "kartalla". Poliisi neuvoo, että puunoksiin voi laittaa räikeänvärisiä muovipusseja reitin varrelle tai lähtöpisteeseen. Muovipussien ideana on se, että niiden avulla voi olla helpompi suunnistaa takaisin. Muistathan kuitenkin kerätä käyttämäsi pussit pois metsästä.

Mikäli eksyt, poliisi kehottaa soittamaan hätäkeskukseen 112-sovellusta käyttäen. Mene sen jälkeen jollekin aukealle paikalle odottamaan apua.

"Älä tuhlaa energiaasi edes takaisin kävelyyn", poliisi muistuttaa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT