Ympäristö

Punkkipankki paljastaa: Joka viides puutiainen kantaa borrelioosia

Ympäristö 19.05.2017

Sekä puutiaisia että puutiaisvälitteisiä sairauksia esiintyy koko maassa Etelä-Lapin korkeudelle asti.


MT arkisto
Punkkitarkastus on edelleen ainoa tapa suojautua borrelioosilta. Puutiaisaivotulehdusta vastaan on rokote.

Veren täyttämä pullea punkki on kesäinen vitsaus, joka voi aiheuttaa borrelioosia ja puutiaisaivotulehdusta.

Kansalaisten avulla koottu punkkipankki kertoo, että lähes joka viides puutiainen kantaa Lymen borrelioosia aiheuttavaa bakteeria. Puutiaisaivotulehdusta eli TBE:tä aiheuttavaa virusta kantaa 1,5 prosenttia puutiaisista.

Turun yliopisto keräsi toissa kesänä puutiaistietoja valtakunnallisella kyselyllä. Tutkijat saivat 7 000 kirjettä, joista syntyi 20 000 puutiaisyksilön punkkipankki.

Tutkijavoimin aineiston kerääminen olisi ollut mahdotonta. Tutkijat kiittävätkin suomalaisia näytteiden lähettämisestä ja muistuttavat, että punkkisyyni on edelleen ainoa tapa suojautua borrelioosilta. Rokotus on olemassa vain puutiaisaivotulehdusta vastaan

Puutiaisia on runsaasti lounaisrannikoilla ja saaristoissa.

Taigapunkki eli Siperian puutiainen on tavallista puutiaista yleisempi Pohjanlahden rannikolla sekä Itä- ja Pohjois-Suomessa. Vielä tunnistamattomasta syystä taigapunkki ei esiinny ollenkaan maan lounais- ja eteläosissa.

Molemmat lajit puuttuvat vielä Pohjois-Lapista, puutiaisnäytteitä lajilleen määrittänyt, puutiaisista väitöskirjaansa valmisteleva tohtorikoulutettava Maija Laaksonen kertoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit