Ympäristö

Rooman lähellä nähty susia, lähestyvät myös Pariisia

Ympäristö 30.09.2017

Italiassa kanta on 20-kertaistunut suojelun myötä.


Markku Vuorikari
Suomi ei ole EU:n ainoa susimaa. Tämä susi on kuitenkin suomalainen tarhaeläin.

Kaupunkia kiertää susilauma – havainto näin lähellä pääkaupunkia on ensimmäinen yli sataan vuoteen. Eläimet kuvattiin pääkaupunkia kiertävän moottoritien liepeillä ja lentokentän lähellä luonnonpuistossa, kertoo The Telegrapf-lehden verkkosivusto.

Piilokameran taltioimassa kuvassa susipari juo vettä ja liikuskelee aluskasvillisuuden seassa.

Jutussa haastateltu tutkija arvelee, että sudet ovat saapuneet järviseudulta Rooman pohjoispuolelta, missä niitä on esiintynyt aina. Kyseessä lienee kahden aikuisen ja kahden pennun lauma.

Karjalle näistä susista ei ole biologien mukaan vaaraa, sillä ulosteen perusteella lauma eläa syömällä villisikoja, joita esiintyy seudulla yleisesti.

Italiassa susia kehotettiin tappamaan 1970-luvulle saakka, jolloin kanta supistui noin sataan yksilöön. Suojelu vuodesta 1971 on elvyttänyt kannan. Eläimiä on Italiassa arvioiden mukaan 1 500–2 000, eniten Apenniinien ja Alppien vuoristoissa Ranskan rajaseudulla.

Ranskassa viljelijät ovat syyttäneet susia lampaidensa tappamisesta. Laumat ovat edenneet siellä hiljalleen pohjoisemmaksi, ja lähestyvät joidenkin tietojen mukaan Pariisia ympäröivää maaseutua.

Britanniassa luontojärjestöt kampanjoivat susien samoin kuin karhujen ja ilvesten kannan palauttamiseksi. Majavat on onnistuttukin palauttamaan osaan maata.

Oikaisu: 6.10. klo 14.45 Jutusta poistettu viittaus Rooman perustajiin.