Ympäristö

Ruotsalaismetsästäjä lopetti loukkaantuneen suden – seurauksena tappouhkaus

Ympäristö 09.01.2016

Ruotsin poliisi joutuu suojelemaan metsästäjää, joka poliisin pyynnöstä lopetti autokolarissa loukkaantuneen suden.


Markku Vuorikari
Susikolarilla oli yllättävät seuraukset Ruotsissa. Kuvan susi on Ähtärin eläinpuiston asukas eikä liity tapaukseen.

Ruotsissa on noussut kohu tapauksesta, jossa nuori, 23-vuotias metsästäjä Mattias Heed on joutunut tappouhkausten, netin vihakirjoittelun ja jopa ilkivallantekojen kohteeksi. Vyyhti alkoi siitä, kun uudenvuoden aattona Heediä pyydettiin jäljittämään autokolarissa loukkaantunutta sutta. Aluksi hän kieltäytyi tehtävästä.

"Kun kyseessä on susi, ensisijaisesti paikalle tulee lääninhallituksen henkilökunta", Heed kertoi ruotsalaiselle Svensk Jakt -lehdelle.

Päivystävä poliisiviranomainen kuitenkin arvioi suden olevan niin pahoin loukkaantunut, ettei lopettamista kannattanut lykätä. Sen vuoksi Heed kävi ampumassa loukkaantuneen eläimen.

Tapauksella oli ennalta arvaamattomat seuraukset. Ruotsalaislehden mukaan metsästäjä on joutunut verkon vihapuheiden kohteeksi. Häntä on syytetty salametsästäjäksi, hänet on uhattu tappaa ja häntä on kehotettu ampumaan itsensä.

Vaino ei kuitenkaan rajoittunut nettikirjoitteluun. Ensin hänen autonsa päälle jätettiin lappu, jossa kysyttiin, uskaltaako hän käynnistää sen. Sen jälkeen autoa oli kolhittu ja rikottu ikkuna. Heedin mukaan häntä on myös seurattu autolla, jossa ei ollut rekisterikilpiä.

Myös Ruotsin poliisi on ollut ymmällään tapauksesta. Heedille on järjestetty poliisin suojelua.

Värmlannin alueella jäljityksestä vastaavan poliisin Bengt Stevenssonin mukaan ainoa asia, jota asiassa voidaan kritisoida on se, että lopetuksen tapahtuessa paikalla ei ollut poliisipartiota.

"Ei ole mitään eroa siinä, lopetetaanko loukkaantunut hirvieläin vai susi", hän sanoo.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT