Ympäristö

Saimaan verkkokalastuskielto päättyy tänään - WWF huolissaan saimaannorpan kuuttien puolesta

Ympäristö 30.06.2017

Kalanpyydysten sivusaaliiksi joutuminen on aikuisen saimaannorpan suurin uhka, varomaton kuutti on aikuistakin suuremmassa vaarassa.


Jaana Kankaanpää
Saimaalle ei saa heittää katiskaa, jonka nielun voi venyttää yli 15 senttiä leveäksi.

Saimaannorpan suojelemiseksi säädetty keväinen verkkokalastuskielto ei ole enää voimassa huomisesta 1.7. alkaen. Nuoret ja kokemattomat kuutit ovat suuressa vaarassa hukkua kalaverkkoihin.

Erittäin uhanalaisen saimaannorpan kannalta olisi tärkeää, että ihmiset jättäisivät verkot nauloihin myös lakisääteisen rajoitusajan ulkopuolella, toivoo WWF.

Kalanpyydysten sivusaaliiksi joutuminen on saimaannorpan suurin uhka Saimaalla, eikä norppaturvallisia kalaverkkoja ole olemassa. Kuutit eivät osaa varoa verkkoja aikuisten norppien tapaan, eivätkä ne ole myöskään riittävän vahvoja pyristelemään irti verkoista, jos jäävät kiinni.

Ennen kuin nykyisen kaltaiset kalastusrajoitukset astuivat voimaan reilut kuusi vuotta sitten, surullisen paljon kuutteja hukkui verkkoihin keväällä, kertoo WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen.

Verkkojen lisäksi myös vääränlaiset katiskat ovat vaaraksi kuuteille. Ilman asianmukaista nielurajoitinta olevat katiskat ovat tappaneet viime kesinä useita kuutteja.

Saimaannorpan suojelemiseksi säädetty ympärivuotinen asetus kieltää katiskat ja merrat, joiden nielun voi venyttää yli 15 senttiä leveäksi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit