Ympäristö

Seitsemän pantasuden liikkeitä pääsee seuraamaan riistahavainnot.fi-palvelussa elokuun 19. alkaen

Ympäristö 16.08.2016

Paikannuspalvelulla yritetään vähentää erityisesti susien aiheuttamia koiravahinkoja metsästyskaudella.


Markku Vuorikari
Poikkeuslupa suden kaatoon on voimassa kolme viikkoa. Tähtäimessä on nuori yksilö.

Seitsemällä Luonnonvarakeskuksen (Luke) pannoittamalla sudella on toimiva paikannuspanta. Elokuun 19. päivästä alkaen pantasusien paikannustiedot näkyvät Luken riistahavainnot.fi-palvelussa.

Pannoitetut sudet ovat tällä hetkellä Kainuussa, Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa ja Etelä-Karjalassa. Kuusi susista on pannoitettu maaliskuussa 2016 ja yksi helmikuussa 2015. Ainoastaan yksi toimivista pannoista on laumaa johtavan naaraan kaulassa Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon rajamailla, loput pannat ovat nuorilla, vaeltamisiässä olevilla susilla.

Paikannustiedot eivät esitetä eläimen tarkkaa sijaintia, vaan Suomi on jaettu 5 x 5 kilometrin ruutuihin. Palvelussa esitetään, missä ruudussa pannoitettu susi on ollut viimeisimmän paikannuksen mukaan.

Tavoitteena on, että kunkin suden paikannushavainnot päivittyvät palveluun seitsemän tunnin välein. Tämä edellyttää, että eläin on paikannushetkellä riittävän avoimessa maastossa, jossa paikannus onnistuu. Palvelussa kerrotaan, mikäli paikannus on yli kaksi viikkoa vanha.

Pantasusien paikannustietojen lisäksi sivustolta löytyvät suurpetoyhteyshenkilöiden ilmoittamat suurpetohavainnot viimeisten kahden kuukauden ajalta.

Paikannuspalvelu suljetaan viimeistään maaliskuun alussa suden lisääntymisajan alkaessa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT