Ympäristö

Sudet iskivät viikon aikana kolmelle lammastilalle Pohjanmaalla

Ympäristö 21.07.2016

Susiongelmat vyöryivät kertaheitolla Pohjanmaan rannikolle. Viikon sisällä sudet ovat tehneet tuhoja Maalahdessa, Närpiössä ja Kristiinankaupungissa.


Markku Vuorikari
Susien hyökkäyksillä on ollut tuhoisat seuraukset Pohjanmaan rannikolla. Kuvan sudet ovat Ähtärin eläinpuistosta.

Susista on kahden viime viikon aikana tullut ongelma Pohjanmaan rannikon lammastiloille. Runsas viikko sitten Vaasan eteläpuolella Maalahdessa susi tappoi 14 lammasta. Viime viikon lopulla viisi lammasta löytyi kuolleina susien jäljiltä Kristiinankaupungin Kallträskissä.

Sunnuntaina vahinkoja paljastui Närpiön Övermarkin kylässä, missä luomulammastilallinen Anders Norrback löysi Syd-Österbotten -lehden mukaan kahdeksan kuolleiksi raadeltua lammasta ja useita henkihieverissä.

Ylen ruotsinkielisten uutisten mukaan Norrbackin laitumella ei ollut susiaitaa, vaan tavanomainen metalliverkko, jossa oli tosin sähkö. Isäntä arvelee pedon tai petojen joko hypänneen aidan yli tai ryömineen sen ali. Toistaiseksi ei tiedetä, onko asialla ollut yksi vai useampia susia.

Alueella ei aiemmin ole ollut ongelmia susien kanssa. Riistapäällikkö Stefan Pellas Suomen riistakeskuksesta arvioi Ylen uutisissa, että naapurimaakunnassa Jurvassa reviiriään pitänyt susilauma on saattanut liikkua rannikolle.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT