Ympäristö

Suomeen tuotu tuhansia katukoiria - eläinlääkärit varoittavat tautiriskistä

Ympäristö 25.04.2015

Suomeen pelastetaan vuosittain satoja katukoiria muun muassa Romaniasta. Eläinlääkäriliitto ja Pelastetaan koirat ry ovat eri mieltä tautiriskistä.


Jaana Kankaanpää
Huhtalan perheessä asuu kaksi romanialaista katukoiraa, Hecu oikealla ja Raita keskellä. Valkomusta Tessa vasemmalla on huostaanotettu Suomesta. Ainoa, ostettu rotukoira on Taavi. Adoptoidut koirat käyttäytyvät hyvin ja ovat terveitä.

Vuonna 2001 perustettu Pelastetaan koirat ry on tuonut Suomeen tuhansia katukoiria. Pääkohde on Romania.

Yhdistyksen puheenjohtaja Katarina Vallin vakuuttaa, ettei yhdistyksen tuomien koirien mukana kulkeudu tauteja.

Eläimet testataan perusteellisesti, rokotetaan ja madotetaan. Vallin ei tiedä yhdistyksen historiasta yhtäkään tautitapausta.

"Harmittaa, että vaikka teemme kaikki varotoimenpiteet, olemme silti viranomaisten hampaissa."

Vallin arvelee, että tautiriski on pahin silloin, kun yksityinen ihminen hankkii koiran pentutehtailijalta. Rokotukset laiminlyödään rahansäästön nimissä.

Suomen Eläinlääkäriliiton puheenjohtajan Kirsi Sarion mukaan katukoirien tuonti Suomeen on vastuutonta suuren tautiriskin vuoksi.

Tuontikoirien on raportoitu tuoneen Suomeen useita tauteja, joista vakavin on raivotauti. Yleisimpiä ovat leishmania, leptospiroosi, listerioosi, yersinioosi, salmonella ja monet loiset.

"Rokottaminen tai testaus ei näissä tapauksissa auta, sillä mahdollisia tauteja on niin paljon. Lisäksi monen taudin itämisaika on niin pitkä, ettei tautia havaita kuin vasta määränpäässä."

Yksi riski liittyy antibiooteille vastustuskykyisiin mikrobeihin eli niin sanottuihin sairaalabakteereihin. Niitä on raportoitu maissa, joissa käytetään laajakirjoisia antibiootteja, toisin kuin Suomessa.

"Antibioottiresistenttien mikrobien kulkeutuminen Suomeen koteihin ja tuotantoeläintiloille on melko varmaa näiden koirien mukana."

Sarion mukaan Romania on erityisen riskialtis maa, sillä siellä on tänä vuonna hoidettu jo lähes 400 raivotautitapausta.

Euroopan komissio harkitsee lisäehtoja koirien tuonnille riskimaista.

Moni suomalainen kuitenkin päätyy adoptoimaan katukoiran. Niin on tehnyt muun muassa Jokioisissa asuva Huhtalan perhe, jossa temmeltää peräti kaksi romanialaista katukoiraa.

Laumaan kuuluu myös kaksi suomalaista koiraa, joista toinen on huostaanotettu. Koirat ovat terveitä ja hyvin rakkaita perheenjäseniä.

Lue perheen tarina viikonvaihteen Maaseudun Tulevaisuudesta.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT