Ympäristö

Susi astelee taidenäyttelyyn

Ympäristö 18.11.2014

Onko susi villi, vapaa ja jalo luontomme eläin vai pelottava, ihmistä uhkaava petoeläin? Näitä kysymyksiä pohdii Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa avautuva näyttely.


Emil Cedercreutzin museo
Miten sudesta on ajateltu aikaisemmin ja miten ajattelu on aikojen kuluessa muuttunut, pohditaan taidenäyttelyssä.

Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa on parhaillaan esillä näyttely suomalaisesta susihistoriasta. Se esittelee suden erilaisista näkökulmista sekä suteen liitettyjä käsityksiä eri aikoina.

Näyttely kuvailee muun muassa miten sudesta on ajateltu aikaisemmin ja miten ajattelu on aikojen saatossa muuttunut nykypäivän ihmisten näkökulmiin asti. Näyttely myös selvittää, millainen susi on eläinlajina, ihmisen es vihollisena ja ystävänä, tutkimuskohteena ja riistaeläimenä.

Suomen susien historiaa on esillä pitkältä ajalta suurista susijahdeista alkaen. Näyttelyn tarkoituksena on tarjota museokävijöille monipuolinen annos susitietoutta ja saada näyttelyvieraat pohtimaan omaa suhdettaan suteen.

Näyttelyssä on muun muassa Työväen arkistosta lainaksi saatu, susijahdista kertova lyhytelokuva Hukkareissu vuodelta 1950.

Muu näyttelyn suteen ja sudenpyyntiin liittyvä esineistö on peräisin Suomen Metsästysmuseon, Satakunnan museon, Luontotalo Arkin ja Emil Cedercreutzin museon kokoelmista. Esillä on myös kaksi täytettyä sutta Luontotalo Arkin kokoelmista. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Suomen Metsästysmuseon kanssa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT