Ympäristö

Susiasian hoito kaatuu idässä poliisille

Ympäristö 11.02.2016

Susia on kaadettu poliisin määräyksestä lähes yhtä paljon kuin kannanhoidollisessa metsästyksessä.


Markku Vuorikari
Poliisille on langennut kohtuuton rooli susiasiassa, arvioi itäsuomalainen poliisi.

Pohjois-Karjalassa on tapettu 7 sutta poliisin määräyksellä ja karkotuksia tehty 15 kertaa kuluvana metsästysvuotena. Kannanhoidollisessa metsästyksessä maakunnassa on kaadettu 10 sutta.

Poliisille on langennut kohtuuton rooli susiasiassa, kun asian hoito ei tunnu kelpaavan muille viranomaisille, sanoo Itä-Suomen poliisilaitoksen komisario Sami Joutjärvi.

"Tilanne on vinksallaan, jos poliisin määräyksestä joudutaan tappamaan lähes yhtä paljon susia kuin kannanhoidollisessa metsästyksessä."

Ilmoitukset susien pihakäynneistä ovat lisääntyneet, se on fakta, Joutjärvi toteaa. "Siihen en ota kantaa, ovatko sudet lisääntyneet."

Kannanhoidolliset pyyntiluvat on kohdennettu tiettyyn laumaan ja poliisilain määräykset puolestaan ihmisille mahdollisesti vaarallisiin tai sairaisiin, pihoissa pyöriviin yksittäisiin susiin.

"Poliisin kannalta laumakohtainen metsästys ei ole ainakaan Pohjois-Karjalassa ongelmatonta. Harvaan asutuilla alueilla liikkuvista ja saalistavista susilaumoista ei ole vaaraa ihmisille, eivätkä ne myöskään aiheuta poliisille ilmoituksia tai ongelmia. Yksittäisistä tai muutamista pihasusista sen sijaan on tällä hetkellä harmia vähintäänkin riittävästi, mutta metsästys ei kohdistu näihin yksilöihin."

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT