Ympäristö

Suurriistavirka-apusopimuksensa irtisanonut Lieksan riistanhoitoyhdistys neuvotteli poliisin kanssa

Ympäristö 03.03.2017

Muun muassa ministeriön, riistakeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen edustajat istuivat samaan pöytään.


Markku Vuorikari
Lieksan riistanhoitoyhdistyksellä ei ole käytössään riittävästi suurpetojen karkotus- ja lopetustehtäviin soveltuvia koiria, sillä valtaosa koirien omistajista on kieltäytynyt käyttämästä koiriaan srva-tehtävissä runsaan susikannan vuoksi.

Lieksan riistanhoitoyhdistys irtisanoi suurriistavirka-apusopimuksen (SRVA) Itä-Suomen poliisilaitoksen kanssa helmikuun alussa. Sopimuksen irtisanomisaika on kolme kuukautta.

Sopimuksen purkamisen syynä oli, etteivät srva-toimijat voi alueen vahvan susikannan vuoksi harjoittaa tai käyttää koiriaan srva-tehtävissä. Riski, että metsästäjä menettää harjoituksessa tai srva-tehtävän aikana koiransa, on kasvanut merkittävästi.

Lieksan riistanhoitoyhdistys ja Itä-Suomen poliisilaitos neuvottelivat Joensuussa viime keskiviikkona irtisanoutumiseen liittyvistä asioista.

Tilaisuudessa olivat mukana myös edustajat maa- ja metsätalousministeriöstä, Suomen riistakeskuksesta, Luonnonvarakeskuksesta, Metsästäjäliitosta sekä Lieksan kaupungista.

Keskustelun keskiössä olivat suurpetojen kanta-arvioiden laatiminen ja poliisin toimintakynnykset pihavierailuja tekevien suurpetojen karkottamisessa ja poistamisessa. Lieksan rhy haluaa näihin asioihin selkeyttä, yhdenmukaisuutta ja läpinäkyvyyttä.

Keskustelutilaisuus kesti neljä tuntia. Tilaisuus oli kaiken kaikkiaan rakentava ja yhteistyöhakuinen, todetaan poliisin tiedotteessa.

Osapuolet jatkavat neuvotteluja huhtikuussa.