Ympäristö

Törkeä metsästysrikos Viitasaarella: Miehet jahtasivat ilvestä – kaatoivat bensiiniä ja sytyttivät tulipalon

Ympäristö 13.10.2016

Miehet yrittivät ajaa ilveksen pois pakopaikastaan bensiinin avulla.


Markku Vuorikari
Kuvan ilves ei liity tapaukseen.

Keski-Suomen käräjäoikeus antoi eilen keskiviikkona tuomionsa viime vuoden helmikuussa Viitasaarella Keski-Suomessa sattuneesta metsästysrikoksesta.

Kihlakunnansyyttäjä Jarkko Sulola kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle, että metsästysrikos tapahtui helmikuun 28. päivä, joka oli viimeinen laillinen ilveksenmetsästyspäivä.

Aluksi kaksi miestä oli ollut luvallisesti metsästämässä ilvestä. Toinen miehistä oli liikkeellä metsästyskoiran kanssa. Ilves oli Sulolan mukaan ollut koiralla ajossa.

Koira seurasi ilvestä luvallisen metsästysalueen ulkopuolelle. Ilves päätti mennä koiraa pakoon kallioluolaan.

"Sitten nämä miehet, jotka olivat luvallisesti metsästämässä ilvestä paikansivat koiran luolan luo. Ensiksi paikalle meni koiran omistaja. Hän soitti lähellä asuvalle tuttavalleen, joka taas soitti neljännelle henkilölle", Sulola valaisee tapahtumia.

Luolalla miehille selvisi, että luolassa on ilves. Miehet yrittivät aluksi hätistellä ilvestä pois luolasta pitkän kepin avulla. Kun ilves ei keppiin reagoinut, yksi miehistä sytytti nuotion luolasto-onkalon eteen. Vieläkään ilves ei poistunut piilopaikastaan.

"Sitten yksi henkilö lähti autolleen hakemaan polttoainetta. Polttoainetta kaadettiin koloon ja se räjähti siellä kolossa. Ilves ei kuitenkaan vieläkään lähtenyt liikkeelle", Sulola kertoo.

Polttoainetta käytiin hakemassa toistamiseen, ja tällä kertaa sitä kaadettiin luolaan palavana.

"Kun ilves tuli luolasta ulos, yksi miehistä ampui sen. Ampumisen jälkeen ilvestä koitettiin polttaa ja lopulta se pudotettiin takaisin luolaan", kihlakunnansyyttäjä jatkaa.

Tapauksesta annettiin tuomiot neljälle miehelle. Kolme heistä sai puoli vuotta ehdollista vankeutta. Yhdelle käräjäoikeus tuomitsi neljän kuukauden ehdollisen tuomion. Lisäksi miehille tuomittiin kolmen vuoden metsästyskielto. Heidät myös velvoitettiin korvaamaan ilveksen arvo valtiolle.

"Yhden miehen tuomio oli lievempi, koska hän poistui paikalta ennen ilveksen ampumista. Hän oli kuitenkin paikalla, kun bensaa kaadettiin sinne onkaloon", Sulonen lisää.

Kihlakunnansyyttäjä pitää tuomiota oikeansuuntaisena. Hän sanoo Maaseudun Tulevaisuudelle, ettei näillä näkymin aio valittaa tuomiosta.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT