Ympäristö

The Guardian: Eurooppalaiset susien kanssa sovussa, suomalaismetsästäjät eivät luovu vallasta

Ympäristö 15.03.2016

"Suomessa on tapahtunut verilöyly. Maa on teurastanut kolmanneksen susistaan tänä talvena."


Jaana Kankaanpää
Susia on metsästetty tänä talvena kannanhoidollisen suunnitelman mukaisesti.

Laajalevikkinen brittilehti The Guardian`in toimittaja Patrick Barkham kuvailee kolumnissaan, että Suomessa on tapahtunut verilöyly.

"Maa, joka näyttää ulospäin täydelliseltä kestävän elämäntavan esimerkiltä, on teurastanut kolmanneksen susistaan tänä talvena. 75 sutta on tapettu elokuun lopusta lähtien: 43 valtion sallimassa eläinkannan vähentämisessä ja loput "ongelmasusien" luvanvaraisessa poistossa."

Barkham kirjoittaa, että suurimmassa osassa EU-maita ihmiset ovat jo päässeet eroon satuihin perustuvasta susipelostaan.

"Sudet ovat pystyneet jakamaan elintilan ihmisten kanssa, joissain tapauksissa jopa tiiviisti asutuissa lähiöissä. Italiassa ja Espanjassa on suuri susikanta ja jopa Saksassa, jonne sudet muuttavat Puolasta, on susia Suomen susikantaa vastaava määrä. Saksassa asuu 233 henkeä neliökilometriä kohti, Suomen keskiarvo on vain 17."

Barkhamin mielestä Suomen asennetta susia kohtaan selittää se, että 5,5 miljoonasta suomalaisesta 300 000 on metsästäjiä. Suomen hallituksen mielestä kannanhoidollinen metsästys pysäyttää susien salametsästyksen eli sudet tapetaan niiden suojelemiseksi.

"Viime vuonna susia syytettiin 50 metsästyskoiran tappamisesta, raivostuttaen metsästäjät jotka ovat kouluttaneet niitä vuosia. Metsästäjille annetaan runsaasti korvauksia mutta se ei ole tarpeeksi: susi on myös kilpaileva saalistaja peuralle ja hirvelle, jotka metsästäjät haluavat tappaa."

Barkham kertoo, että konfliktiin on Suomen luonnonsuojeluliiton Riku Lumiaron mukaan myös kolmas syy.

"Metsästäjillä on täydellinen valta maaseudulla, eivätkä he halua menettää sitä."

Kannanhoidollisen metsästyksen kritiikki on Lumiaron mukaan esitelty urbaanin ja "metsäkulttuurin" yhteentörmäyksenä. Kulttuurin muutokseen voi kulua vuosikymmeniä.

Patrick Barkham: Are they still afraid of the big bad wolf in Finland?

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT