Ympäristö

Tiesitkö tämän kierrätyksestä? Hajuvesi on vaarallista jätettä

Ympäristö 05.06.2017

Monien suomalaisten kierrätyksen esteenä ovat kodin puutteelliset säilytystilat.


Jarkko Sirkiä
Monet muut kosmetiikan tuotteet soveltuvat sekajätteeseen, mutta esimerkiksi hajuvedet ja kynsilakat kuuluvat vaaralliseen jätteeseen.

Tänään vietetään maailman ympäristöpäivää. S-ryhmän Yhteishyvä-lehti on julkaissut siihen liittyen verkossa kierrätysoppaan, jossa on käytännön vinkkejä kierrätyksen helpottamiseen.

"Suomen kierrätysaste on Pohjoismaiden heikoin, eli noin 40 prosenttia. Kierrätysasteen on parannuttava, jotta voimme nousta kiertotalouden edelläkävijäksi", SOK:n vastuullisuusjohtaja Lea Rankinen sanoo.

Kaupparyhmä toteutti kierrätykseen liittyvän kyselyn sosiaalisessa mediassa. Lähes 4 000:n vastaajasta pulloja ja tölkkejä kierrätti peräti 97 prosenttia, lasia 88 prosenttia ja paperia sekä kartonkia yli 85 prosenttia.

Biojätteen kierrätys on selvästi alhaisempaa: vain 62 prosenttia vastaajista laittaa biojätteen kiertoon. Myös muovinkierrätyksessä on vielä paljon mahdollisuuksia: muovia kertoo kierrättävänsä 38 prosenttia vastaajista.

Syynä kierrättämättömyyteen olivat esimerkiksi puutteelliset tilat jätteiden lajittelulle ja kierrätyspisteiden sijainti liian kaukana. Yksi kolmasosa toivoisi kierrätystä helpottavia palveluita.

Kierrätysoppaassa kerrotaan kartongin, paperin, biojätteen ja muiden jakeiden oikeasta kierrätyksestä. Mukana on monta hyödyllistä kierrätysvinkkiä.

Opas neuvoo esimerkiksi, että biojäteastian pohjalle kannattaa laittaa kartonkinen munapakkaus tai sanomalehteä, jotka imevät ylimääräistä nestettä. Lasin kierrätykseen saa laittaa vain pakkauslasia: esimerkiksi uuniastioissa ja ikkunalaseissa lasin sulamispiste on eri eikä se siksi sovellu keräykseen.

Kartonkien pitää olla päällisin puolin puhtaita, eikä niissä saa olla juurikaan ruoantähteitä. Toisaalta kevyt huuhtelu riittää: kierrättämisen kannalta ei haittaa, jos tölkin pohjalle jää muutama tippa jogurttia. Tölkkejä ei tarvitse kuivata.

Kartonkipakkausten teippejä ja niittejä ei tarvitse poistaa. Myöskään mehutölkkien muovisulkimia ja -korkkeja ei tarvitse poistaa.

Paperinkeräykseen sen sijaan sopii lähinnä se, mitä tulee postilaatikkoon. Lahjapaperit eivät kelpaa kotikeräyspaperiin eikä sinne saisi myöskään laittaa ruskeaa pahvia, ruiskeita paperipusseja tai paperitapettia.

Moni varmasti tietääkin, että vanhat lääkkeet on vietävä hävitettäväksi apteekkiin. Sen sijaan tutummat kemikaalit: kynsilakka, hiuslakat ja muut aerosolipakkaukset ja hajuvedet tulee ehkä ajattelemattomasti heitettyä sekajätteeseen.

Näin ei kuitenkaan saisi tehdä. Alkoholipitoisten aineiden ja aerosolipakkausten, jotka eivät ole täysin tyhjiä, oikea kierrätyspaikka on vaarallisten jätteiden vastaanotto. Sinne kuuluvat myös liuottimet, kuten kynsilakanpoistoaine ja esimerkiksi maalit.

Toisaalta moni muu kosmetiikka, kuten luomi- ja ripsivärit, voiteet, shampoot ja hoitoaineet, soveltuvat sekajätteessä hävitettäväksi.

Martat muistuttaa, että kierrätyksen onnistumisen ensiaskeleet otetaan jo tavaraa hankittaessa: Onko tavara kestävä? Kuinka paljon siitä tulee pakkausjätettä? Miten helppo tavara on korjata, jos se rikkoontuu ja miten helppo se on kierrättää käytön lopuksi?

Yhteishyvän kierrätysopas

Martat neuvovat kierrätyksessä

Aiheeseen liittyvät artikkelit