Ympäristö

Tulvapenkereitä ja viherkattoja rakennetaan Helsinkiin

Ympäristö 18.01.2012

Monessa kaupungissa on alettu varautua ilmastonmuutokseen. Helsinki torjuu ongelmia tulvapenkerein ja viherkatoin.


Joel Rosenberg
Ukkonen ja rankkasade, pisara, katu, sateenvarjo, Aleksanterinkatu

”Keskustelu ilmastonmuutoksesta on muuttunut akateemiseksi jänkkäämiseksi”, sanoo Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri . Sen sijaan että varauduttaisiin ilmastonmuutokseen käytännössä, on keskitytty pohtimaan, kuka on siihen syyllinen.

Helsingissä seitsemän vuoden takaiset talvitulvat antoivat kimmokkeen tulvasuojaukseen. Vesi nousi silloin esimerkiksi Kauppatorille, jonka laidalla kaupungintalo sijaitsee.

”Sen jälkeen meren rannalla sijaitseviin Marjaniemen ja Jollaksen kaupunginosiin on rakennettu tulvapenkereitä”, Sauri kertoo.

Helsingin asukasluku kasvaa jatkuvasti, minkä takia yhdyskuntarakennetta olisi tiivistettävä. Toisaalta viheralueita tarvitaan, jotta sadevedet imeytyisivät maahan eikä tulvaongelmaa syntyisi.

Sauri huomauttaa, että kantakaupungissa viheralueiden määrää on vaikea lisätä.

”Minun näkemykseni on, että kaupunkiin tarvitaan lisää viherkattoja. Monessa tapauksessa viherkaton lisääminen olemassa oleviin rakennuksiin olisi mahdollista.”

Ulkomailla tehdyissä tutkimuksissa viherkattojen on jo todettu hillitsevän äkillisistä rankkasateista aiheutuvia kaupunkitulvia.

”Moni ei tiedekään, että vasta rakennetussa Musiikkitalossa on viherkatto, joka naamioituu osaksi pihaa. Tosiasiassa Musiikkitalon alin kerros on osittain viherkaton alla.”

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT