Ympäristö

Tutkija Ylelle: En söisi mitään tummien vesien petokalaa

Ympäristö 28.08.2017

Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimuksessa selvisi, että kotimaiset kalat voivat olla jopa terveydelle haitallisia.


Markku Vuorikari
Tutkimuksessa mukana ollut dosentti ja yliopistonlehtori Sami Taipale toteaa Ylelle, ettei hän söisi tummista vesistä mitään petokalaa.

Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimuksessa selvisi, että kotimaiset kalat voivat olla jopa terveydelle haitallisia. Asiasta kertoo Yle.

Tutkijat arvioivat, että tummien vesien kalojen syömisen riskit voivat olla hyötyjä suuremmat.

Tutkimuksen mukaan niin sanottujen humusjärvien kaloista löytyi sitä enemmän elohopeaa, mitä enemmän sinne valui humuspitoista vettä ympäristön valuma-alueelta.

Suomessa järviin valuu suoperäisestä ympäristöstä erityisesti kaatosateiden aikana runsaasti hapanta kiintoainesta eli humusta.

Kalojen terveydellisyyttä vähentää Ylen uutisoiman tutkimuksen perusteella elohopean lisäksi myös se, että samoissa kaloissa on huomattavasti normaalia vähemmän kaloille tyypillisiä omega 3-rasvahappoja.

Tutkimuksessa mukana ollut dosentti ja yliopistonlehtori Sami Taipale toteaa Ylelle, ettei hän söisi tummista vesistä mitään petokalaa.

Siitä huolimatta, että tutkimuksessa oli mukana vain ahvenia, Taipale sanoo Ylelle, että tutkimuksen tiedot kannattaa ottaa vakavasti ja yleistää myös muihin petokaloihin.

Ylen jutussa muistutetaan, että humuspitoisten tummavetisten järvien kaloja pitäisi syödä lähes kaksinkertainen määrä verrattuna kirkasvetisten järvien kaloihin, jotta niistä saisi saman määrän terveellisiä rasvahappoja kuin kirkasvetisten järvien kaloista.

Yle: Mökkirannan hauki voi olla terveysriski – tutkija jättäisi tummien vesien petokalat syömättä elohopean takia

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT