Ympäristö

Uusi kasvi herukkapensaiden rinnalle? Selja niittää Suomessa suosiota

Ympäristö 16.07.2016

Keski-Euroopassa mustaseljaa arvostetaan siitä saatavan maukkaan ja vitamiinipitoisen mehun takia


Säde Aarlahti
Seljasta etsitään kestäviä kantoja, jotka pärjäävät Suomen talvessa.

Mustaseljan (Sambucus nigra) suosio kotipuutarhoissa on selvässä kasvussa. Kasvia on pidetty meillä talvenarkana, ja sitä on kasvatettu lähinnä Etelä-Suomen rannikkoseudulla.

Myytävien taimien joukossa on kuitenkin yksilöitä, jotka menestyvät meillä oletettua paremmin. Mustaselja saattaakin vakiinnuttaa asemansa kotipihojen herukoiden ja kirsikoiden rinnalla.

Keski-Euroopassa mustaseljaa arvostetaan suuresti, sillä sen kukinnoista ja marjoista saadaan maukasta, vitamiinipitoista mehua. Seljaa onkin käytetty lääkekasvina jo satojen vuosien ajan.

Seljankukista uutetun mehun uskotaan auttavan muun muassa flunssaan ja kuumeeseen. Kasvia on käytetty myös verenpaineen, reuman ja iho-oireiden hoidossa.

Hyötypensas mustaseljaa ei kuitenkaan pidä sekoittaa meilläkin luonnonvaraisena esiintyvään terttuseljaan (Sambucus racemosa), jonka kukinnot ja marjat ovat myrkyllisiä.

Mustaselja viihtyy puolivarjoisella, lämpimällä kasvupaikalla tuoreessa maassa. Viihtyessään se saattaa venähtää nelimetriseksi, kookkaaksi pikkupuuksi, joka huomataan etenkin heinäkuussa, kun koristeelliset, pitsimäiset kukinnot avautuvat.

Talvenkestävimmiksi ovat osoittautuneet perinteiset, vihreälehtiset mustaseljan muodot. Parhaiden, kestävien kantojen löytäminen edellyttää kuitenkin vielä kokeilua ja harrastajien yhteistyötä. Taimitarhoilta löytyy myös liuskalehtisiä ja punalehtisiä lajikkeita, jotka talvehtivat varmimmin Etelä-Suomessa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit