Ympäristö

Vältä Kokemäenjoen kalan syömistä!

Ympäristö 17.07.2014

Kuolleiden simpukoiden joukosta on löydetty myös uhanalaista ja rauhoitettua vuollejokisimpukkaa. Joesta on löydetty huonokuntoisia simpukoita, joten niiden kuolemia voi tulla vielä lisää.


Liina Niittymaa
Kuvissa Varsinais-Suomen ELY-keskuksen suunnittelijat Rami Laaksonen ja Suvi Kiviluoto etsivät näytteenottoa varten kuolleita simpukoita Harjavallan voimalaitokselta Nakkilasta. Norilsk Nickel valutti viikko sitten Kokemäenjokeen 66 tonnia nikkeliä ja runsaasti muita metalleja.

Viranomaiset ovat päässeet yksimielisyyteen siitä, että Kokemäenjoen käyttöä tulisi toistaiseksi rajoittaa.

Keskiviikkona Porin kaupunki varoitti, että Kokemäenjoen kalan syömistä tulisi välttää, kunnes tutkimustulokset kaloista on saatu.

Varsinais-Suomen elykeskus kehotti jo 9.7. välttämään veden käyttöä kastelu- ja saunavetenä.

Kalastuskielto on varotoimenpide, sillä syvänteiden ja suvantopaikkojen veden nikkelipitoisuuksista ei ole vielä tarkkaa tietoa. Nikkeli on raskasmetalli, mutta sen ei tiedetä kertyvän kaloihin.

”Simpukka on ensimmäinen joka reagoi, koska se suodattaa ravinnon vedestä”, Varsinais-Suomen elykeskuksen suunnittelija Suvi Kiviluoto sanoo.

Kalat saavat nikkeliä ruuan kautta, joten vaikutukset näkyvät hitaammin.

Elykeskus on aloittamassa joessa koekalastuksia. Niiden tuloksista pyydetään Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran arvio.

Joesta löydettiin viikonloppuna kuolleita simpukoita. Osa simpukoista on uhanalaisia ja rauhoitettuja vuollejokisimpukoita.

Joen pohjaa tutkineet sukeltajat ovat raportoineet, että paikoin kuolleita simpukoita on 10–20 prosenttia simpukkakannasta. Tilanne kuitenkin vaihtelee paikan mukaan. Esimerkiksi vuotopaikan lähellä kuolleita simpukoita oli enemmän.

”Joesta on löydetty heikkokuntoisia simpukoita, joten kuolemia voi tulla myöhemmin vielä lisää”, Kiviluoto arvioi.

66 tonnia nikkeliä pääsi Norilsk Nickelin Harjavallan tehtaalta jokeen lauantaina 5.7. ja sunnuntaina 6.7. Joen veden nikkelipitoisuus on jo alentunut, sillä saastunut vesi on ajautunut mereen.

Päästön lopullisten tuhojen selville saaminen vaatii pitkän ajan seurantaa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT