Ympäristö

Varusmiehet saavat vastedes punkkirokotteen

Ympäristö 13.03.2017

TBE-rokote suojaa puutiaisaivotulehdukselta. Uusi rokotusasetus tulee voimaan tänään.


Kimmo Rauatmaa
Puutiaisaivotulehduksen riskialueilla palvelevat varusmiehet saavat jatkossa TBE-rokotteen.

Tänään voimaan tulevan rokotusasetuksen mukaan varusmiehet saavat vastedes rokotuksen puutiaisaivotulehdusta vastaan, jos he suorittavat palveluksensa riskialueilla, tiedottaa RKP:n turkulainen kansanedustaja Stefan Wallin.

"Varusmiehet liikkuvat paljon punkeille suotuisissa olosuhteissa ja näin altistuvat haitallisille punkkien puremille. Siksi on tärkeää, että valtio parhaan kykynsä mukaan varotoimenpitein suojaa varusmiehet tartunnoilta. THL tulee vuosittain tekemään TBE-riskikartoituksen ja tämän arvion pohjalta puolustusvoimat itse määrittelee missä varuskunnissa ja mihin aikaan vuodesta palvelevat on aiheellista rokottaa", Wallin toteaa.

"Kirjoitin tästä aiheesta ensimmäisen kirjallisen kysymyksen hallitukselle vuonna 2013 ja muistan, kuinka tuolloin monet vähättelivät punkkien levittämän puutiaisaivotulehduksen riskejä. Nyt kuitenkin ymmärretään kuunnella asiantuntijoita ja lukea THL:n tuottamia tilastoja asiaan kuuluvalla vakavuudella. Uusi rokotusasetus on myös merkki siitä, että mikäli tarvittava tahtotila on olemassa, niin myös tuloksia saadaan aikaiseksi."

Wallinin mukaan kansallista rokotusohjelma laajennettiin viime syksynä varaamalla 120 000 euroa Paraisten ja Simon kunnan vakituisille asukkaille annettaviin kolmen rokotuksen sarjoihin sekä kymmenen vuoden välein annettaviin vahvistusrokotuksiin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit