Ympäristö

Video: MT kävi Vantaan "susirajalla": "Ruokaa kyllä riittäisi"

Ympäristö 13.11.2016

Vantaalla on runsaasti riistaeläimiä ja myös villisikoja näkyy alueella entistä enemmän.


Jarkko Sirkiä
Koulun johtaja Patrik Karlsson kertoo, ettei paniikkia ole syntynyt.

Vantaan Länsisalmella, Västersundomin koulun portilla, nähtiin silminnäkijöiden mukaan 28.10. kolme sutta. Susihavaintoa ei kyetty varmistamaan, mutta poliisi ja alueen petoyhdyshenkilö Martti Palokas pitivät susien käyntiä alueella aivan mahdollisena.

Myös Espoon Röylässä, Vantaan länsirajalla, tehtiin havainto kolmesta sudesta kaksi päivää ennen Vantaan havaintoa.

Palokas uskoo, että mahdolliset sudet olivat läpikulkumatkalla. Ruokaa niille kuitenkin Vantaalla riittäisi.

"Jos sudet asettuisivat alueelle, kotieläinvahinkoja olisi enemmän. Alueella laiduntaa lampaita, ja niistä ilvekset ovat aiemmin tappaneet yhden. Susivahinkoja sen sijaan ei ole ollut."

Koulun johtaja, Patrik Karlsson kertoo, että sudet havaittiin kello kuuden aikaan aamulla. Sudet havainneet siivoojat kertoivat asiasta heti Karlssonille, joka teki ilmoituksen kaupungin turvallisuusyksikköön ja poliisille.

Poliisi tuli paikalle ja aikuiset valvoivat lasten matkaa bussipysäkiltä ja portilta kouluun. Valvontaa jatkettiin vielä viikon ajan havainnosta.

"Sinä päivänä aiheesta syntyi paljon kysymyksiä ja lapset olivat kiinnostuneita susista. Lumen tultua seuraavalla viikolla koululaiset innostuivat siihen jääneistä jäljistä: alueella on hirviä, peuroja, kauriita, jäniksiä ja kettuja."

"Kukaan vanhemmista ei ole soittanut, ettei lapsi uskaltaisi tulla kouluun. Pelkoja ei ole, kiinnostusta sen sijaan paljon."

Myös Palokas kertoo, ettei susipelkoa ole syntynyt.

"Totta kai niistä kaikki jotain puhuu, mutta mitään isompaa haloota tai paniikkia ei ole syntynyt. Rauhallisesti suhtaudutaan", Palokas kertoo.

"Olemme kuitenkin tottuneet luontoon paremmin kuin ihmiset lähempänä pääkaupunkialueen keskustoja."

Susihavainnot ovat lisääntyneet Uudellamaalla. Raaseporin ja Salon rajalla elää Uudenmaan riistapäällikkö Visa Erosen mukaan vakiintunut lauma. Ruuan puutteeseen susien leviäminen Vantaalle ei kaadu: riistaeläimet ovat viime aikoina lisääntyneet alueella.

Hirvien, peurojen ja kauriiden lisäksi Vantaalla on yhä enemmän villisikoja. Ilveksiä on esiintynyt jo kauan.

Myös hirvieläinkolareiden määrä on noussut viime vuosina, tänä vuonna niitä on jo nyt kertynyt 80. Palokas pelkää, että tilanteeseen herätään vasta, kun kohdalle sattuu erittäin tuhoisa onnettomuus.

"Vantaalla on paljon liikennettä ja valtaväylillä ajetaan kovaa. Lahdentiellä on tapahtunut useita villisikakolareita: viime kerralla kuski ajoi 130 kilometriä tunnissa ja sika tuli suoraan eteen. Poliisin mukaan autosta tuli käyttökelvoton, mutta kuski ei onneksi vahingoittunut", Palokas huomauttaa.

"Riistakantaa ei päästä kansallispuiston vuoksi tehokkaasti hoitamaan. Vantaasta valtaosa on kuitenkin alueita, joissa ei asutuksen vuoksi voida metsästää."

Riistaeläimet viihtyvät myös ihmisten pihoissa. Hirvet ja muut eläimet sietävät ihmistä entistä paremmin: alueella on runsaasti luonnossa liikkujia, joihin riista tottuu.

Vaikka kannat ovat kasvaneet, alueella sijaitsevaan Sipoonkorven kansallispuistoon ei ole myönnetty hirvenkaatolupia. Siksi jahtien järjestäminen on ollut vaikeaa.

Lue lisää:

Silminnäkijähavainto kolmesta sudesta myös Espoossa: "Etsivät uutta elinpiiriä"

Susi kävi ehkä Vantaalla, poliisipartio valvoi koulumatkoja

Vantaan Sanomat: Vantaata piinaavat susien lisäksi myös hirvet

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT