Ympäristö

Villiyrteistä tehdään vientivalttia Pohjois-Savoon

Ympäristö 30.05.2014

Ensi viikolla vietettävän villiyrttiviikon kynnyksellä Kuopion alue on julistautunut Suomen villiyrttimaakunnaksi. Alueelta toimitetaan luonnon antimia sekä tuoreena että kuivattuna lähiruokakauppoihin, julkisiin ammattikeittiöihin ja huippuravintoloihin.


Kuopion alueella on menossa Savon koulutuskuntayhtymän kaksivuotinen TUORE-hanke, jonka tavoitteena on tuoda tuoreita ruokaelämyksiä pohjoissavolaisten kokous- ja tapahtumayritysten tarjoiluihin.

Hankepäällikkö Irma Ikäheimon mukaan alueella on hyvät mahdollisuudet monipuolisen raaka-ainevalikoiman sekä villiyrttien käytön ja osaamisen edistämisen perusteella julistautua villiyrttimaakunnaksi.

”Maakuntamme tarvitsee uusia ruokainnovaatioita. Villiruoka tuo euroja, mutta se vaatii yhteistyötä ja panostusta koko ketjussa, mukaan lukien kansainvälinen tutkimus ja liiketoiminnan kehittäminen”, sanoo Ikäheimo.

”Kuopion alueen villiyrteillä on mahdollisuus vallata maailman huippukeittiöt”, uskoo Toini Kumpulainen Kiuruveden kaupungin Herba Centria2 -hankkeesta.

”Maailman parhaaksi ravintolaksi valittu kööpenhaminalainen ravintola Noma otti testattavakseen kuivattuja villiyrttejämme ja teki ison tilauksen. Maakuntarajat ylittävän yhteistyön ansiosta tarvittava määrä villiyrttejä saadaan lähtemään eri kerääjiltä yhtenä toimituksena”, kertoo Savon villiyrttilähettiläänä tunnettu Kumpulainen.

Villiyrtit ovat nyt muodissa.

”Toivon, että alan kursseille hakeutuessaan ihmiset tarkistaisivat kouluttajien pätevyyden. Luonnossa kasvaa myös villiyrttejä, jotka eivät sovellu ihmisravinnoksi”, muistuttaa Kumpulainen.

Idea villiyrttiviikosta syntyi Savon keittiömestariyhdistyksessä.

”Haluamme haastaa kaikki Suomen keittiömestarit toteuttamaan villiyrttiviikkoa”, kertoo Savon keittiömestareitten puheenjohtaja Ossi Lassila .

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT