Ympäristö

Viraston ohje Ruotsissa lammastilalle: Pyytäkää luonnonsuojelijat apuun

Ympäristö 12.12.2015

Ruotsalainen Lant-uutissivusto kertoo, että lammastilan susivahingot ovat kärjistyneet kiistaksi ympäristöhallinnon kanssa. LRF pitää hallinnon susilinjaa "provokaationa".


Markku Vuorikari
Ruotsissa kiistely susivahingoista on kärjistänyt lammastilan ja ympäristöhallinnon välit. Nämä lampaat laiduntavat suomalaisella tilalla.

Petoasioista vastaavan lääninhallituksen edustajat kehottivat toistuvista susivahingoista kärsinyttä lammastilaa rakentamaan parin kilometrin mittaisen susiaidan vahinkojen välttämiseksi, kertoo ruotsalainen maaseudun uutissivusto Lant Lantbruk och Skogsbruk.

Molstabergin tila sijaitsee Gnestassa, noin tunnin ajomatkan päässä Tukholmasta lounaaseen. Lampurit totesivat, että kustannuksista jäi aitaan saatavan avustuksen jälkeen vielä maksettavaa 75 000 kruunua (reilut 8 000 euroa). He pitivät kustannuksia korkeina.

Tähän hallinnolla oli neuvo: "Pyytäkää petoyhdistyksen vapaaehtoisia rakentamaan aita".

Lampurit eivät pidä ehdotusta asiallisena, koska susien suojelijat ovat häirinneet viime kuussa pidettyä laillista susijahtia.

Tilaa edustava lakimies Björn Aschan muistuttaa Lantille, että yrittäjien pitää voida luottaa tehdyn työn laatuun: "He joutuvat viime kädessä joka tapauksessa kärsimään taloudellisesti, jos aidassa on (valmistus)vikoja."

Lääninhallituksen ympäristöosaston johtaja ei vastannut perjantaina lantin kommenttipyyntöihin.

LRF:n Jonsson kritisoi ympäristöhallintoa

Lammastilan vahingoista on paisunut Ruotsissa ennakkotapaus susivahingoille. Ruotsin tuottajajärjestön puheenjohtaja Helena Jonsson lähetti ympäristöministeriölle kirjeen, joka on julkaistu kokonaisuudessaan Lantin sivulla.

Jonsson arvostelee ympäristöhallinnon tuoretta susikantaa koskevaa raporttia. Sen mukaan susista ei aiheudu yhteiskunnassa sellaista merkittävää haittaa, joka vaikeuttaisi yhteiskunnan toimintaa.

"On vakava ongelma ja suoranaista provokaatiota, että ympäristöhallinto tarkastelee petojen vaikutuksia ihmisten elämään teoreettisina, koko maan kattavina keskiarvoina", hän kirjoittaa.

LRF:n mukaan susiraportin näkökulma on väärä, jos tuijotetaan vain yhteiskunnan kokonaistoimintaa.

"Kysymys on ennemmin siitä, kuinka ne, jotka joutuvat susivahingoista kärsimään, selviävät siitä taloudellisesti ja henkisesti? Onko heillä tulevaisuudenuskoa ja halua panostaa myös (maaseudulla elämisen) jatkoon?"

Molstabergin tilalla on 450 uuhta ja karitsoinnin jälkeen eläinmäärä nousee 900:an. Tänä vuonna sudet ovat tappaneet tilalta 75 lammasta.

Vahingoista on menossa poliisitutkinta. Lääninhallitus syyttää lampureitaa eläinsuojelulain rikkomisesta, koska he eivät aiemmin syksyllä siirtäneet hallinnon ohjeiden mukaan kaikkia eläimiä sisätiloihin susivahinkojen välttämiseksi.

Landin verkkosivuston uutinen

LRF:n kirje lääninhallitukselle

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT