Ympäristö

Voit sienestää huoletta, jos tunnistat nämä kuusi tappavaa sientä

Ympäristö 10.09.2017

Vuodesta 1970 alkaen Suomessa on kuollut sienimyrkytykseen 9 ihmistä. Viimeisin maksansiirto tehtiin 2010.


Kari Salonen
Valkokärpässieni. Katso lisää sieniä klikkaamalla kuvan reunassa olevaa nuolta.
Valkokärpässieni. Katso lisää sieniä klikkaamalla kuvan reunassa olevaa nuolta.
Kari Salonen
Korvasieni
Korvasieni
Jouko Lehmuskallio/Luontoportti
Pulkkosieni
Pulkkosieni
Jouko Lehmuskallio/Luontoportti
Myrkkynääpikkä
Myrkkynääpikkä
Jouko Lehmuskallio
Suippumyrkkyseitikki
Suippumyrkkyseitikki
Jarkko Korhonen
Kavalakärpässieni
Kavalakärpässieni

Tappavan myrkyllisiä sienilajeja on Suomessa vain puolenkymmentä. Jokaisen sienestäjän olisi tutustuttava niihin, jotta ei unissaankaan keräisi niitä syötävien sienten joukkoon.

Yleisin hengenvaaran aiheuttava laji on valkokärpässieni, jonka myrkyt vaurioittavat maksaa. Valkokärpässieni sekoitetaan toisinaan herkku­sieneen, mutta erottavia tekijöitä on paljon: kärpässienen heltat ovat valkoiset, haju tunkkainen ja jalan tyvessä on tuppi.

Kavalakärpässieni esiintyy harvalukuisena Lounais-Suomessa. Se muistuttaa päältä katsottuna jossain määrin koivuhaperoa, mutta jalan rengas ja tuppi paljastavat sen kärpässieneksi. Maailman mittakaavassa kavalakärpässieni on yleisin kuoleman aiheuttava sieni.

Tappavan myrkyllinen suippumyrkkyseitikki tuhoaa munuaisia. Tätä kaakaonruskeaa kuusen kumppania voi tuskin sekoittaa mihinkään yleisesti käytettyyn syötävään sienilajiin.

Vain huolellisesti ryöpättynä ruokasieneksi kelpaava korvasieni ei ole aiheuttanut kuolemantapauksia meillä yli 50 vuoteen. Myös sairaalahoitoa vaativat korvasienimyrkytykset ovat harvinaisia.

Myrkkynääpikän voi sekoittaa herkulliseen koivunkantosieneen. Myrkkynääpikän ei tiedetä aiheuttaneen kuolemantapauksia ­Suomessa.

Pulkkosieni saattaa pitkään käytettynä aiheuttaa hengenvaarallisen allergisen reaktion. Yhden suomalaisen arvellaan kuolleen pulkkosienen vuoksi.

Sienimyrkytykseen on kuollut Suomessa vuoden 1969 jälkeen yhdeksän henkilöä. Maksansiirtoja on tehty sienimyrkytyksen seurauksena viisi, joista viimeisin 2010, kertoo Myrkytystietokeskuksen ylilääkäri Leena Soininen.

Jos löydät myrkkysienen, poimi se ja tutustu siihen huolellisesti – mutta älä laita siitä ruokaa. Sienimyrkytykset liittyvät aina myrkyllisten sienten syömiseen, eivät esimerkiksi sienen maistamiseen saati poimimiseen.

Uutista korjattu 11.9.2017 klo 13:14. Kavalakärpässienen jalassa ei ole helttoja vaan rengas.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT