Ympäristö

Yle: Geenimuunneltu kasvi karkasi laboratoriosta kukkapenkkiin Suomessa – Oranssi petunia on esimerkki vaarattomasta gm-tekniikasta

Ympäristö 13.09.2017

Vieras geeni oli peräisin maissista. Taustalla ovat Suomessa 80-luvun lopussa tehdyt kokeet.


Isagani Serrano/Flicr
Kultainen riisi on klassinen esimerkki gm-tekniikan käytöstä. Geenisiirron ansiosta kasvi tuottaa A-vitamiinia, josta on kehittyvien maiden ihmisten ruokavaliossa pulaa.

Geenimuunneltuja petunioita on myyty ja istutettu luvatta Suomessa.

Tilanteen huomasi vuonna 2015 kasvinjalostustieteen professori Teemu Teeri ihastellessaan Helsingin rautatieaseman edustalla olevia istutuksia.

Hänen huomionsa vangitsivat omituisen väriset petuniat: ne olivat kirkkaan oransseja. Petuniat eivät pysty luonnostaan tuottamaan oransseja pigmenttejä, tiesi Teeri.

Viikissä sekvensoitiin osa niiden perimää ja löydettiin sinne kuulumaton geeni, joka koodaa oransseja pigmenttejä tuottavaa entsyymiä. Selvisi, että oranssi petunia on geenimuuntelun tulosta.

Teeri otti keväällä 2017 yhteyttä geenitekniikan lautakuntaan ja sai löydöllään tahtomattaan aikaan virkamiespaniikin.

Huhtikuussa Evira veti markkinoilta kahdeksan petunialajiketta ja Euroopan komissio velvoitti muut maat toimimaan perässä. Yhdysvalloissa 10 lajiketta osoittautui siirtogeenisiksi ja yli kahdestakymmenestä lajikkeesta ei ole varmuutta.

Viljelijöitä on käsketty tuhoamaan kasvit. Syy markkinoilta poisvetämiseen oli se, ettei niille ollut koskaan haettu lupaa, jota gm-kasveilta edellytetään. Siirtogeenisten kasvien myymiseen vaaditaan valtava määrä testaamista ja prosessi maksaa miljoonia.

Jo myytyjä kasveja ei ole ohjeistettu tuhoamaan.

Taustalla ovat todennäköisesti 80-luvulla Suomessa tehdyt kokeet. Tuolloin havaittiin, että maissista siirretty geeni sai aikaan tiilenpunaisia ja gerberasta siirretty geeni oransseja kukkia. Petunioiden vieras geeni oli peräisin maissista. Tutkimuksesta muuntogeeninen petunia päätyi koristekasveja kehittävälle jalostajalle.

Oranssia African sunset -petuniaa myydään edelleen Amazon-verkkokaupassa.

Oranssi petunia ei ole kuitenkaan ympäristölleen vaarallinen. Pikemminkin se on esimerkki haitattomasta geenimuuntelusta, tekstissä pohditaan.

Jalostusmenetelmään perustuva sääntely johtaa Teerin mukaan siihen, että markkinoille on mahdotonta tuoda uusia lajikkeita, joiden ominaisuuksia olisi parannettu vain vähän. Lajikkeista on synnyttävä valtava taloudellinen hyöty niiden jalostajalle.

"Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että siirtogeenisten kasvien edellyttämä lupamenettely ja testaaminen ovat todella kalliita. Vapaampi säätely voisi tuoda pelloille lajikkeita, jotka tukisivat aidosti kestävää maataloutta", artikkelin kirjoittaja Lauri Reuter pohtii.

Asiasta uutisoi Yle.

Aiheeseen liittyvät artikkelit