Ympäristö

Yli 6 700 vailla sähköjä, tuuli laajalti vaarallisen voimakasta

Ympäristö 09.06.2016

Ajokeli on muuttunut aamuyöllä huonoksi Lapissa lumi- ja räntäsateen vuoksi.


Lehtikuva/Vesa Moilanen
Myrsky on katkonut sähköt tuhansilta kotitalouksilta. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

Suuressa osassa Suomea tuuli on tänään vaarallisen voimakasta. Puuskainen tuuli on katkonut laajalti sähköjä. Aamukuuden jälkeen sähköttä oli yli 6 700 taloutta eri osissa maata.

Matalapaine on levinnyt yön aikana Lapista kaakkoon. Ilmatieteen laitos varoittaa, että luoteistuuli voi olla tänään vaarallisen voimakasta Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen maakunniassa sekä koko Pohjanmaalla lukuun ottamatta osaa Pohjois-Pohjanmaasta.

Sähkökatkoksia oli aamulla yhteensä 38 kunnassa 10 sähköyhtiön alueella. Eniten sähköttömiä talouksia oli Porissa, missä valot eivät syty lähes 1 500 asunnossa. Vuorokauden aikana ilman sähköä on ollut esimerkiksi Jämsässä yli 4 400 asiakasta.

Vaasan hätäkeskuksesta kerrottiin aamulla STT:lle, että Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa oli ollut paljon hälytyksiä esimerkiksi teiden ja talojen päälle kaatuneista puista. Tuuli on tehnyt tuhoja etenkin Kokkolan ja Pietarsaaren seudulla.

Ajokelistä varoituksia

Ajokeli on muuttunut aamuyöllä huonoksi Lapissa lumi- ja räntäsateen vuoksi. Tieliikennekeskuksen mukaan maanteillä ei kuitenkaan ole tullut tietoon yöllä pahoja turmia. Päätiet ovat pysyneet liikenteelle auki, mutta etenkin Pohjanmaalla pikkuteillä saattaa olla kaatuneita puita.

Junaliikenteessä on ainakin aamulla syytä varautua Pohjanmaan radalla viivästyksiin. Syynä on sähkökatkos Härmän kohdalla.

Illalla junat myöhästelivät jo Vaasan ja Seinäjoen sekä Haapamäen ja Seinäjoen välisillä radoilla.

Myrsky on aiheuttanut niin ikään joidenkin laivavuorojen peruutuksia Suomenlahdella sekä ainakin yhden kotimaan lennon perumisen.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT