LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Ympäristö

Äiti oota on vuoden luontokuva

Kainuulainen valokuvaaja Antti Leinonen kuvasi maagisen siluettikuvan emon perässä etenevästä hirven vasasta Kuhmossa.
Antti Leinonen
Hirvenvasan ja emon maaginen siluetti "Äiti oota" on vuoden luontokuva.

Kilpailun tuomaristoon teki vaikutuksen Antti Leinosen kuvan herkkyys ja rohkea rajaus.

"Kuvaajalle tulee harvoin näin upeaa hetkeä, ja hän on osannut hyödyntää sen täydellisesti. Herkkä siluetti vasasta emon perässä, niukat värit, rajaus ja jalkojen rytmi hipovat täydellisyyttä", kiittää vuoden luontokuva -kilpailun tuomaristo.

"Kuvaaja on rajannut rohkean ja perinteisiä sommittelusääntöjä rikkovan siluetin. Hirvien asento on osunut juuri kohdalleen. Kuva ei kaipaa mitään lisää, eikä siinä ole mitään liikaa", tuomaristo toteaa.

Kuhmolainen Antti Leinonen on 64-vuotias ammattiluontokuvaaja. Hän on vuoden luontokuvat -kilpailun ensimmäinen kolminkertainen voittaja. Aiemmat hänen voittokuvansa ovat karhu vuodelta 1990 ja ahma vuodelta 1998.

Suosituin sarja linnut

Vuoden luontokuva 2015 -kilpailuun osallistui 11 503 kuvaa. Kuvat kilpailivat 8 eri sarjassa. Suosituin sarja oli linnut.

Tuomaristo valitsi ensin sarjavoittajat ja sitten näistä yhden vuoden luontokuvaksi.

Antti Leinosen kuva voitti NIsäkkäät-sarjan.

Kasvit ja sienet -sarjan voitti Jaana Kotamäki Turusta. Linnut-sarjan paras oli Ana Schorin Salosta. Maisemat-sarjan voitti helsinkiläinen Pekka Savolainen. Muut eläimet -sarjan paras oli Juhani Kosonen Kotkasta, Taidetta luonnosta -sarjan Sami Karjalainen Kirkkonummelta sekä Luonto ja ihminen -sarjan Seppo Keränen Porista. Alle 18-vuotiaiden nuorten sarjan voittaja oli Ilkka Räsänen Lappeenrannasta

Kaikkiaan palkittiin vähintään kunniamaininnalla 40 kuvaa ja ne muodostavat Vuoden luontokuvat -näyttelyn, joka kiertää useampana näyttelykokonaisuutena läpi Suomen.

35. kerran järjestetyn vuoden luontokuvat -kilpailun tulokset julkistettiin sunnuntaina Helsingissä.

Vuoden Luontokuva -kilpailun järjestää Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry. Yhdistykseen kuuluu yli 3 000 jäsentä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vuoden luontokuva on "Kiiruna maailman laidalla"

Tämä suomalainen terästehdas päästää enemmän kuin lentoliikenne ja melkein yhtä paljon kuin maatalous – vetyteknologian odotetaan nollaavan tuotannon päästöt

Raisionjokeen valui puhdistamatonta jätevettä viiden päivän ajan yhteensä 35 000 kuutiometriä – mereen kulkeutui huomattava bakteeri- ja ravinnemäärä