Ympäristö

Älä käännä selkää suhisevalle ja siipiään levittelevälle linnulle

Sekä valkoposkihanhi että kyhmyjoutsen saattavat uhitella ihmisille puolustaessaan pesäänsä.
Markku Vuorikari
Valkoposkihanhia löytyy nykyisin rannikolta lähes koko Suomesta ja myös sisämaan järviltä.

Äkäinen valkoposkihanhi voi olla pelottava näky. Pesäänsä puolustava koiras laskee päätään, näyttää kieltä ja sähisee. Se voi myös juosta tai lentää ihmistä päin ja nokkia.

Valkoposkihanhi pesii touko-kesäkuussa, ja naaras hautoo munia lähes kuukauden. Tämän ajan on koiras passissa, ja sen tehtävä on pelotella uhkatekijät tiehensä.

Valkoposkihanhi on rauhoitettu, eikä sitä saa vahingoittaa. Hyökkäilevältä valkoposkihanhelta voi suojautua vaikka sateenvarjolla, neuvotaan Korkeasaaren eläintarhasta.

Sille ei kannata kääntää selkää, koska se voi vain ärsyttää hanhea. Sen sijaan kannattaa levittää käsiään ja tekeytyä isommaksi, eläintarha neuvoo nettisivullaan.

Valkoposkihanhikanta on kasvanut Suomessa nopeasti, ja lintuja löytyy rannikolta lähes koko Suomesta ja myös sisämaan järviltä.

Kaikki eivät ole valkoposkihanhista innoissaan. Ne elävät parvissa, ja minne ne asettuvatkin, sinne jää myös runsaasti ulosteita. Viime kesänä hanhien ulosteista löytyi kampylobakteeria.

Terveysriskiä liioitellaan julkisuudessa, sanoo BidLife Suomen toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa.

"Uloste sisältää vain pieniä pitoisuuksia salmonellaa, ja sekin muuttuu auringon ja ilman vaikutuksesta hyvin nopeasti vaarattomaksi."

Hänen mukaansa ei ole raportoitu yhtään tapausta, jossa ihminen olisi saanut salmonellan valkoposkihanhen ulosteesta.

Laulu- ja kyhmyjoutsenilla rajuja taisteluita

Ulkonaliikkujalle saattavat uhitella hanhien lisäksi myös kyhmyjoutsenet, jotka voivat kaupungissa pesiä aivan ulkoilupolkujen varsilla. Myös niiden pesintäaika on loppukeväällä.

Se saattaa suhista ja levitellä siipiään tai kevyesti nokkaista, Arkiomaa sanoo.

Linnut eivät kuitenkaan yleensä vahingoita ihmistä.

"Hyökkäys on linnulle aina riski, joten ne välttävät sitä loppuun asti."

Sen sijaan toisilleen linnut voivat olla vaarallisia. Suomen linnut -Facebook-ryhmässä on keskusteltu Helsingin Vanhankaupunginkoskelta löytyneistä kuolleista kyhmyjoutsenista. Tappajiksi epäillään laulujoutsenparia.

Laulujoutsen antaa Arkiomaan mukaan kyhmyjoutsenelle kyytiä, jos ne osuvat samalle pesimäalueelle.

"Laulujoutsen on Suomeen paremmin sopeutunut laji, se kyllä rökittää kyhmyjoutsenen."

Lue lisää

Valmistelut hanhipeltojen perustamiseksi alkoivat – "Erillistä korvausta hankkeen kohteille ei voida maksaa, sillä korvausten säädösperusta selvitettävä ensin"

"Valitusoikeutta käytetään hyvin harkitusti", kertoo Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piirin toiminnanjohtaja

Valkoposkien varalle on vireillä niin paljon poikkeuslupahakemuksia, että niitä ei välttämättä ehditä käsitellä ennen kevättä

Valkoposkihanhien karkottamiskeinot tutkittiin – millään ei ollut selvää vaikutusta lintuihin