Ympäristö

Anna vesilintujen pesiä rauhassa

Kaikki linnut ovat pesimäaikaan rauhoitettuja. Vesilintujen pesintäkausi on alkamassa. Esimerkiksi vesikasvillisuutta ei pidä enää lähteä hävittämään.
Markku Vuorikari

Pirkanmaan elykeskus ja Pirkanmaan lintutieteellinen yhdistys vetoavat ihmisiin, jotta vesilinnuilla turvattaisiin pesimärauha.

Vesilintujen pesintä on herkimmillään huhtikuun puolivälistä heinäkuun puoleenväliin asti. Siksi rantojen kunnostus- ja hoitotoimet tulee ajoittaa pesimäajan jälkeen.

Umpeenkasvaneen venepaikan tai uimarannan ruoppaukseen sekä rantapensaikon ja -puuston raivaukseen paras aika on loppusyksy tai kevättalvi. Vesikasvillisuus kannattaa niittää elokuussa, jolloin saadaan poistettua mahdollisimman paljon ravinteita vesistöistä.

Vesillä liikkujille elykeskus ja lintuyhdistys suosittavat soutuvenettä, kanoottia tai purjevenettä. Turhasta melusta kärsivät sekä linnut että ranta-asukkaat.

Moottoriveneellä ajettaessa vesilintujen pesimäpaikkojen lähellä kannattaa hiljentää vauhtia. Vauhtia pitää hiljentää myös, jos tapaa vesilintupoikueen. Vene voi erottaa poikaset emostaan ja altistaa poikaset petojen saalistukselle.

Läheltä pesimäpaikkaa kulkeva vene karkottaa hautovan emon. Tällöin munat voivat joutua petojen suihin. Tiedossa olevat pesimäpaikat pitää kiertää riittävän etäältä.

Avoimille lintuluodoille ei pidä ollenkaan rantautua eikä leiriytyä.

Jotkut lokit pesivät rakennusten katoilla ja puolustavat ärhäkästi pesiään ja etenkin pieniä poikasiaan. Kattoremontti pitäisi ajoittaa ennen tai jälkeen pesimäkauden.

Pirkanmaan elykeskus ja lintutieteellinen yhdistys muistuttavat, että kaikki linnut ovat pesimäaikaan rauhoitettuja. Pesien ja munien hävittäminen ja siirtäminen on kiellettyä, samoin lintujen ja niiden poikasten hätyyttäminen.

Lue lisää

Houkutuskuvat vesille ja pillittämään

Sorsien houkutteluruokinta halutaan kieltää – ministeriö esittää kolmen vuoden määräaikaista kokeilua: "Tehostunut metsästys aiheuttaa hyvin todennäköisesti yliverotusta"

Yle uutiset: Haaste Meri-Lappiin: Tuhat telkänpönttöä vuoden loppuun mennessä

Tiaiset ovat sitkeitä talvehtijoita – Aarre: Yksi syksyinen seikka selittää niiden selviämisen talven yli